Majnović nepravomoćno osuđen na tri mjeseca zatvora

GRANIČNI policajac Stjepan Majnović danas je nepravomoćnom presudom koju je izrekao sudac koprivničkog Općinskog suda Krešimir Kraljic kažnjen s tri mjeseca zatvora zbog lažne prijave pokušaja ubojstva.

Sud je utvrdio da je Stjepan Majnović lažno prijavio da su na nj u prigodi granične ophodnje na rijeci Dravi kod Novog Virja 7. ožujka pucale nepoznate osobe, a vještačenjem je utvrđeno da se sam ranio neoprezno rukujući oružjem.

Sudac je Majnoviću rekao da se odlučio za najvišu moguću kaznu za djelo lažne prijavu kažnjiva djela po članku 302. Kaznenog zakona zbog toga što je riječ o policajcu koji se, kako je naglasio, ne može poigravati s ugledom profesije.

Majnovićev branitelj Zdravko Stanić najavio je da će u žalbenom postupku zbog neprihvaćanja zahtjeva obrane, zatražiti izuzeće koprivničkog Općinskog suda, jer sumnja u mogućnost utjecaja Policijske uprave na rad suda.

Sudac Krešimir Kraljić takvu je mogućnost odbacio, jer ne vidi kakav bi interes MUP imao s mogućim pritiscima. Sudac je odbio zahtjev općinskoga državnog odvjetnika o nadoknadi štete i troškova MUP-a od 38,5 tisuća kuna nastalih zbog potrage za nepostojećim napadačima na policajca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud je odbacio zahtjeve obrane da se sasluša još jedan balistički vještak i vještak koji je vještačio vlakna pronađena na pištolju, da se sasluša načelnik Policijske uprave Miroslav Puž o tome kako je izdao priopćenje za javnost, kako obrana tvrdi, prije nego su nalazi vještačenja iz Zagreba stigli u Koprivnicu te da se ponovno sasluša Zlatko Šargač, koji je bio s Majnovićem tog dana u ophodnji. Odbačen je i zahtjev da se saslušaju dva tzv. zaštićena svjedoka, od kojih je jedan navodno vidio čamac na Dravi, a drugi bi svjedočio o vremenu dolaska policijskih djelatnika na očevid.

Na današnjoj glavnoj raspravi saslušan je kao svjedok kirurg koprivničke Opće bolnice dr. Franjo Husinec, koji je operirao Majnovića. On je izrazio dvojbu glede ulazne i izlazne rane, rekavši tek da je s prednje strane tijela rana bila 15, a sa stražnje sedam milimetara, prepustivši ovaj put ocjenu o tome što je ulazna, a što izlazna rana balističkim stručnjacima. On je naime nakon što je operirao Majnovića izjavio kako je ulazna rana na leđima.

Balistički vještak dr. Josip Škavić na današnjoj je raspravi rekao da se radilo o samoranjavanju oružjem kratke cijevi s ne veće udaljenosti od pet do 10 centimetara.

Nakon rasprave odvjetnik Stanić je novinarima rekao da će tražiti i izuzeće Županijskog suda u Koprivnici.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara