Makedonci u Hrvatskoj ne žele da se promjeni ime Makedonije

Makedonci u Hrvatskoj ne žele da se promjeni ime Makedonije

Foto: 123rf

MAKEDONSKA dijaspora u Hrvatskoj poslala je otvoreno pismo makedonskoj javnosti i tamošnjim političkim institucijama u kojemu navodi da se protivi bilo kakvoj promjeni imena države i promjene identiteta makedonske nacije.

Makedonska dijaspora u Hrvatskoj poziva makedonske državne institucije da "ne ustuknu pred političkim pritiscima i nikako ne pristanu ni na jedno drugo ime osim ustavnog imena makedonske države – Republika Makedonija".

Makedonija i Grčka složile su se da će ove godine pojačati pregovore kako bi se riješio spor koji Makedoniju priječi u ulasku u NATO i približavanju EU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Atena, koja poput ostalih članica obiju organizacija ima pravo veta na priključenje Makedonije, protivi se korištenju ustavnog imena Makedonije tvrdeći da ono može podrazumijevati teritorijalne težnje prema sjevernoj grčkoj pokrajini istoga imena i da pripada grčkoj kulturnoj i povijesnoj baštini.

Makedonija se nada da problem može biti riješen do sastanka EU-a u lipnju i NATO summita u srpnju.

"Prema Povelji UN-a koja se temelji na načelu ravnopravnosti i samoodređenja naroda... Makedonija kao punopravna članica Ujedinjenih naroda koji su pod ustavnim imenom priznale tri najutjecajnije države svijeta i preko 130 drugih suverenih slobodnih članica UN-a ima obavezu, ali i pravo ne ustuknuti pred zahtjevom jedne jedine članice koja negira makedonsku državnost, identitet i etnicitet makedonske nacije", ističe se u otvorenom pismu.

Pismo potpisuju Zajednica Makedonaca u RH kao krovna udruga makedonske manjine u Hrvatskoj i sve ostale organizacije hrvatskih Makedonaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara