Makedonija izglasala promjenu imena

Makedonija izglasala promjenu imena
Foto: EPA

MAKEDONSKI  parlament izglasao je u večeras ustavne promjene koje će omogućiti toj zemlji da promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom.

Svih 80 prisutnih zastupnika glasalo je za promjenu imena, čime je postignuta dvotrećinska većina od 120 zastupnika potrebna da bi se pokrenule ustavne promjene.

Potez grčkog parlamenta

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev u lipnju se s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dogovorio kako će Makedonija promijeniti svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija te kako će Atena zauzvrat prestati blokirati svoje susjede u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu u EU.

Grčka prisvaja ime Makedonije i povijesno naslijeđe te nekadašnje sjeverne pokrajine.

Sada je neizvjesno hoće li Cipras uspjeti učiniti isto te odluku ratificirati u grčkom parlamentu.

Grčki nacionalisti, uključujući Ciprasove koalicijske partnere, protive se dopuštanju Makedoniji korištenje tog imena u bilo kojem obliku.

Glavni grčki pregovarač s Makedonijom, Nikos Kocias, ovog je tjedna dao ostavku nakon sukoba s Ciprasovim koalicijskim partnerima koji se protive sporazumu.

Makedonija nije prva zemlja koja mijenja ime. Ove države su to već napravile

Makedonija, koja bi mogla postati Republika Sjeverna Makedonija, nije prva zemlja koja mijenja ime. 

Mnoge su se zemlje preimenovale nakon što su stekle neovisnost. Primjerice, Istočni Pakistan postao je Bangladeš, Cejlon se nazvao Šri Lanka, Nizozemska Istočna Indija promijenila je ime u Indonezija, a Rodezija u Zimbabve. 

Međutim, promjene imena već suverenih država mnogo su rjeđe. Evo nekih primjera iz nedavne povijesti: 

Svazi u eSvatini 

U povodu 50. godišnjice neovisnosti Svazija, bivšeg britanskog protektorata, kralj Mswati III. objavio je u travnju 2018. da se zemlja vraća izvornom nazivu - eSvatini. 

"Nećemo biti jedina država u Africi koja je zadržala ime iz kolonijalnog doba", rekao je. 

Novi naziv države znači "zemlja Svazija" na lokalnom jeziku. 

Zair u DR Kongo 

Zair se preimenovao u Demokratsku Republiku Kongo u svibnju 1997. nakon što je svrgnut diktator Mobutu Sese Seko. 

Bivši Belgijski Kongo, koji je postao neovisan 1960. pod imenom Republika Kongo po istoimenoj rijeci, Mobutu je odlučio preimenovati u Zair 1971. godine. 

Burma u Mjanmar  

Burmanska vladajuća hunta odlučila je 1989. zemlju nazvati Mjanmar, također kako bi raskrstila s kolonijalnom prošlošću.

To nije spriječilo oporbu predvođenu nobelovkom Aung San Suu Kyi da se nastavi koristiti imenom Burma, po većinskom narodu. 

Sjedinjene Države i neke druge zapadne zemlje godinama su odbijale koristiti naziv Mjanmar, ali se to polako mijenja nakon što je u zemlji 2012. počela demokratska tranzicija. 

Gornja Volta u Burkina Faso

Gornja Volta, francuska kolonija koja je stekla neovisnost 1958., promijenila je ime u Burkina Faso u kolovozu 1984. godine. Tadašnji predsjednik Thomas Sankara također nije želio da ime države bude kolonijalno. 

Burkina Faso znači "zemlja uspravnih ljudi" na najrasprostranjenijem domaćem dijalektu. 

Kambodža u Kampućija pa ponovno u Kambodža

Kambodžu je režim Crvenih Kmera preimenovao u Kampućiju nakon dolaska na vlast 1975. Radilo se o transkripciji naziva Kambodža na kmerskom jeziku. 

Naziv je vraćen 1989. godine. 

Dahomej u Benin

Petnaest godina nakon stjecanja neovisnosti od Francuske, Dahomej je 1975. promijenio ime u Benin, po moćnom kraljevstvu koje se širilo zapadnom Afrikom od 13. do 19. stoljeća, prije kolonizacije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara