Makedonija posvađala EU, svi se ljute na Francusku i Macrona

Makedonija posvađala EU, svi se ljute na Francusku i Macrona
Foto: EPA

SVE zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti službeno ime zemlje i okončati spor s Grčkom. 

Manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom. No za svaki korak u procesu proširenja EU-a potrebna je suglasnost svih zemalja članica.

Visoki europski dužnosnici, zabrinuti zbog rastućeg kineskog i ruskog utjecaja na Balkanu, optužili su u petak Francusku da je učinila "povijesnu pogrešku" blokiranjem otvaranja pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom unijom. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron branio je u petak svoju odluku argumentom da nije pravo vrijeme da se prihvate nove članice. 

"Nismo u pravom ritmu", rekao je Macron. Kao primjer naveo je da će bloku vjerojatno trebati 20 godina da odgovori na krizu iz 2008. stvaranjem robusnog bankarskog sustava. 

"Ispričavam se što ne popuštam uvijek tiraniji većine. Pokušavam činiti ono za što vjerujem da je ispravno na političkoj i strateškoj razini", poručio je Macron. 

Istodobno je pohvalio Skoplje i Tiranu jer su proveli "duboku transformaciju s puno hrabrosti". 

Merkel odgovorila Macronu

Njemačka kancelarka Angela Merkel nada se da će europski lideri to pitanje ponovno razmotriti na summitu sljedeće godine za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. 

Hrvatska je ušla u EU 2013. Europska komisija želi priključiti Uniji i ostale zemlje bivše Jugoslavije te Kosovo kako bi ih zaštitila od rastućeg utjecaja Kine i Rusije. 

Nakon što je Skoplje okončalo spor o imenu s Grčkom i Makedonija se pristala preimenovati u Sjevernu Makedoniju Merkel je pozvala Pariz da joj barem dopusti početak pristupnih pregovora.

"Kada nešto obećamo i postavljamo neke odrednice, onda Europa treba biti predvidljiva. Mislim da je u našem interesu da te zemlje povežemo s EU-om. Ako pogledate kartu, možete vidjeti koliko je to važno", rekla je Merkel. 

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev u Bruxellesu je upozorio da će Kina i Rusija "ispuniti vakuum" koji su im ostavili Europljani te je pozvao europske lidere da "ne dopuste da izblijede sjajne zvijezde" sa zastave EU-a. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je francuska odluka "povijesna pogreška". 

"Trebali smo početi pregovore o članstvu, vrlo sam razočaran", poručio je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk također žali zbog učinjene "pogreške". 

"Uopće ne sumnjam da ćete jednog dana postati punopravne članice EU-a", dodao je Tusk i poručio Albaniji i Sjevernoj Makedoniji da ne posustaju jer su one svoje zadaće ispunile, ali Bruxelles nije. 

Javili se Kolinda i Plenković

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je na Twitteru izrazila žaljenje što članice Europske unije nisu postigle dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 

"Jako mi je žao što nije postignut konsenzus o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", tvitala je Kolinda Grabar-Kitarović. 

"Potrebni su pozitivni signali i vizija, a ne obeshrabrenje", dodala je Grabar-Kitarović. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je odluka da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ne odobri početak pregovora pogrešna.

"Izostanak konsenzusa o proširenju znači da nismo na razini odgovornosti. Ja sam se čuo s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim. Vidjet ćete uskoro dinamiku događaja u Skoplju. Ovo je bila pogrešna odluka, to nije dobro", rekao je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara