Makedonija raspisala izvanredne parlamentarne izbore

Makedonija raspisala izvanredne parlamentarne izbore
Foto: EPA

PARLAMENT Makedonije u nedjelju je raspušten, a predsjednik Sobranja Talat Džaferi raspisao je izvanredne parlamentarne izbore za 12. travnja, osam mjeseci prije isteka aktualnog mandata.

Promatrači smatraju da je to velik test za proeuropsku politiku socijaldemokrata bivšega premijera Zorana Zaeva.

Potez koji je poduprlo 108 zastupnika u parlamentu koji broji 120 mjesta uslijedio je nakon Zaevljeve ostavke podnesene prošli mjesec nakon što Europska unija još jednom njegovoj zemlji nije odredila datum početka pregovora o pristupanju.

Zaevljev kabinet zamijenila je prijelazna vlada na čelu s ministrom unutarnjih poslova Oliverom Spasovskim.

"Potpisao sam odluku (o određivanju datuma) za održavanje prijevremenih izbora 12. travnja", rekao je zastupnicima Džaferi. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u subotu da će podržati otvaranje pregovora s Makedonijom, odnosno Sjevernom Makedonijom kako joj je sada službeni naziv, i Albanijom o pristupanju EU ako Europska komisija u ožujku pozitivno ocijeni napredak tih država.

Francuska je prošle godine blokirala početak pregovora s te dvije balkanske države tražeći da se prije toga promijeni metodologija pregovora i da Skopje i Tirana učine više u borbi protiv korupcije.

Sjeverna Makedonija je kandidatkinja za članstvo od 2005. i da bi uklonila blokadu Grčke čak je promijenila naziv države. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara