Makedonski MUP sumnja u autentičnost HTV-ove snimke albanskih gerilaca

SNIMKE albanskih gerilaca koje je jučer objavio HTV, zadale su makedonskoj policiji "pune ruke posla". Prema riječima glasnogovornika makedonske policije, Ive Kotevskog, policija provjerava njihovu autentičnost, prenosi A1.

Naime, snimka prikazuje pripadnike terorističke skupine ANA, koji se navodno okupljaju u okolici Kumanova, kako bi bili protuteža Srbima koji se naoružavaju na tom području. Sa snimke je vidljivo kako su gerilci dobro naoružani. Tvrde kako nemaju nikakve veze s napadom na policijsku ophodnju kod makedonskog sela Tanuševci, koji se dogodio 24. listopada, te kako se okupljaju jer imaju pouzdane informacije o naoružavanju pripadnika garde cara Lazara na tom području te podatke da ih treniraju i pripadnici makedonskih službi sigurnosti.

Kotevski je izjavio kako će policija istražiti "tko, gdje i kada je napravio tu snimku", a osnovan je i poseban odbor koji će raditi na utvrđivanju njene autentičnosti.

Teroristi ipak postoje, samo policija za njih ne zna?

Kanal5 je u utorak objavio kako dvije skupine od po tri ili četiri naoružane osobe na cesti Poroj - Jaznice, u blizini Tetova, zaustavljaju putnike te od njih traže identifikacijske isprave, pretražuju njihova vozila i preporučuju im da se klone ceste u večernjim satima. Policija je tada demantirala da u Makedoniji postoje bilo kakve naoružane terorističke skupine, te rekla kako su neke od patrola viđene na toj cesti zapravo postrojbe specijalne policije, u civilnoj odjeći.

No, postavlja se onda pitanje tko je naoružana skupina koja je u subotu, u blizini makedonskog sela Šipkovica, otela petoricu radnika makedonskog opskrbljivača električnom energijom ESM-EVN-a  te ih držala zatočene nekoliko sati. Glasnogovornik makedonskog MUP-a Ivo Kotevski je potvrdio da su radnici bili oteti, ali da je "incident još uvijek pod istragom".

Sve dojave o naoružanim skupinama i terorističkim aktivnostima pristigle su nakon napada na policijsku ophodnju. Tada je ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska rekla kako se za napad tereti skupina krijumčara i kriminalaca.

U svakom slučaju, zabrinutost stanovnika Tetova svakim je danom sve veća. Makedonski mediji prenose kako je vidljivo da se ljudi sve više zadržavaju u svojim domovima i izbjegavaju izlaske na ulicu, posebice u večernjim satima, kada se na šetnju odluči samo "nekolicina najhrabrijih".

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara