Makedonski parlament otvara konačnu raspravu o promjeni imena

Makedonski parlament otvara konačnu raspravu o promjeni imena
Foto: EPA

MAKEDONSKI parlament danas otvara konačnu raspravu o ustavnim promjenama o promjeni imena zemlje u skladu sa sporazumom s Grčkom čime bi se otvorila vrata za članstvo u NATO i početak pristupnih pregovora.

Republika Sjeverna Makedonija

Rasprava će završiti glasanjem u kojem dvotrećinska većina od 120 zastupnika mora podržati amandmane o preimenovanju zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

Tijekom postupka već su bila dva glasanja - u prvom je također bila potrebna dvotrećinska većina, da se započne s procedurom u listopadu, i drugo u kojem je trebala obična većina kojom se odredio tekst amandmana prošli mjesec.

Uspješno glasanje finalni je korak za Skoplje kojim će se dokončati dugotrajan diplomatski spor s Grčkom o imenu Makedonija.

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev u lipnju se s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dogovorio kako će Makedonija promijeniti svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija te kako će Atena zauzvrat prestati blokirati svoje susjede u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu u EU.

Ime Makedonija za Grčku je njezino povijesno naslijeđe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara