makedonski veleposlanik u posjetu đakovu

Makedonski veleposlanik u Hrvatskoj Mehi Nesimi i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković izrazili su danas u Đakovu zadovoljstvo hrvatskomakedonskom kulturnom suradnjom u čemu Đakovo ima važno mjesto, jer se u tome gradu već devet godina održava kulturnoznanstvena priredba "Dani braće Miladinov", a Đakovo je i grad prijatelj sa Strugom.

Ta se priredba, rečeno je, održava u znak makedonske zahvalnosti đakovačkom biskupu i meceni Josipu Jurju Strossmayeru koji je 1860. braći Dimitriju i Konstaninu Miladinov pomogao tiskanje Zbirke makedonskih narodnih pjesama, prve na makedonskom jeziku.

Veleposlanik Nesimi, kojemu je to prvi posjet Đakovu, ocijenio je kako, na žalost, kulturna ne prati i gospodarsku suradnju koja bi trebala biti mnogo veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradonačelnik Vinković i makedonski veleposlanik izmijenili su iskustva o radu lokalne samouprave, složivši se kako obje zemlje imaju prevelik broj općina koje nemaju novca za rad.

Veleposlanik Nesimi položio je u kripti đakovačke katedrale vijenac na grob biskupa Strossmayera, a susreo se i s đakovačkim i srijemskim biskupom Marinom Srakićem.

(Hina) sžup dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara