Maknuta ploča s natpisom "Svim ustašama - Otočani"

POGLAVARSTVO općine Otok (Dalmatinski), kod Sinja, odlučilo je jutros na izvanrednoj sjednici, da se mora ukloniti ploča s natpisom "Svim ustašama Otočani", koja je jučer u dva navrata bila postavljena u središtu Otoka, na Trgu dr. Franje Tuđmana, ispred zgrade općine.

Predstavnici Poglavarstva općine Otok tu su odluku priopćili otočkom ugostitelju, Branku Ercegu, koji je postavio i prvu i drugu ploču, te ju je on danas oko 11 sati bez pogovora skinuo i odnio sa sobom, pa nije bilo potrebe za policijskom intervencijom, doznaje se u sinjskoj Policijskoj postaji.

Inače, prva kamena ploču s natpisom "Svim ustašama - Otočani", zamijećena je u nedjelju ujutro, a nakon što je ta ploča maknuta, ponovno je na istom mjestu oko 14 sati postavljena istovjetna ploča s jednakom natpisom. Pokraj ploče postavljena je i tabla s natpisom "Pazi minirano".

No, nakon što su pripadnici protudiverzantske jedinice obavili pregled ploče i prostora oko nje utvrdili su da nema mina ni opasnosti, potvrdio je načelnik Ureda načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Nino Čurić.

Zbog, kako je rekao, određenog otpora, 50-ak mještana okupljenih na tom mjestu, policija je jučer odlučila ploču ostaviti kako ne bi izazvala reakciju okupljenih, a jedna je policijska ophodnja kontinuirano pohodila mjesto na kojem je bila postavljena.

Prijava protiv postavljača ploča

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Protiv postavljača ploča s natpisom "Svim ustašama - Otočani" policija će podnijeti prijavu, sukladno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira ili Kaznenog zakona, izjavio je načelnik Ureda načelnika PU splitskodalmatinske Nino Ćurić.

Kada se ispitaju točno sve okolnosti tko je, kada i zbog čega postavio ploče s takvim sadržajem, koji na neki način može vrijeđati osjećaje građana, poduzet će se mjere te će se podnijeti odgovarajuće prekršajne ili kaznene prijave, ovisno o tome što ocijene mjerodavne institucije, rekao je Ćurić.

Načelnik Ćurić, poručuje kako policija tek treba utvrditi tko je ploču postavio, jer Ercegovo priznanje u ovom trenutku može biti samo putokaz u istrazi.

Osim toga, kazao je načelnik Ćurić, uklanjanje ploče s javnoprometne površine, iako je prvu ploču policija uklonila, zapravo je u mjerodavnosti komunalnog redarstva, a policija im u tome može samo asistirati.

Istraga o tom događaju traje.

Poglavarstvo općine Otok također je, nakon današnje izvanredne sjednice, izdalo priopćenje kojim mještane poziva "da ne nasjedaju provokatorima koji su okupirali medije te veličaju najveće zlo na ovim prostorima, kao ni onima koji kao reakciju na to veličaju ono drugo zlo, odnosno desnim i lijevim radikalima", doznaje se od načelnika općine Otok Branka Samardžića koji je izrazio zadovoljstvo time što je uklanjanje ploče proteklo mirno i bez izgreda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara