Ima 11 godina i od rođenja je u zatvoru, mala Afganistanka sanja o tome da izađe na slobodu

Ima 11 godina i od rođenja je u zatvoru, mala Afganistanka sanja o tome da izađe na slobodu

Screenshot: VOA

JEDANAESTOGODIŠNJA Mina rođena je u zatvoru u Afganistanu i nikad nije doživjela vanjski svijet, otkrivaju novinari Noshaba Ashna i Zabihullah Ghazi u nedavnoj videoreportaži za VOA.

Djevojčica živi s majkom u zatvoru Nangarhar u gradu Jalalabadu i žarko želi vidjeti život izvan zidova zatvora.

VOA-in novinar Zabihullah Ghazi s djevojčicom i njezinom majkom porazgovarao je u zatvoru.

"Sanjam o tomu kako ćemo mama i ja izaći"

"Moj otac je ubio ljude, pa su zatočeni on, moja majka, brat i ujak. Otac i brat umrli su u zatvoru. Ja sam ovdje rođena i odrasla", priča jedanaestogodišnja Mina.

Sud je Mininu obitelj osudio na smrt zbog sudjelovanja u ubojstvu 27 ljudi. Otac i brat su obješeni, no majka je zbog trudnoće pošteđena.

Mina pohađa osnovnu školu u zatvorskom obrazovnom centru. Igra se s djecom drugih zatvorenica. Cijeli život sluša strašne priče pune boli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom razgovora više je puta spomenula da želi slobodu za sebe i svoju majku. Voljela bi upoznati braću i sestre koji su na slobodi. Ima vlastite želje za budućnost. "Želim postati liječnica", kaže Mina.

Nevina žrtva

Mina ne može napustiti zatvor jer njezina majka to ne dopušta.

"Prije će me objesiti nego mi oduzeti dijete. Moj život ovisi o njoj. Ne mogu bez nje ni trenutka, objesit ću se", prijeti Minina majka Shirin.

Minina majka smatra da je vanjski svijet preopasan za Minu. Tvrdi da ima dva starija sina koji ju ne posjećuju niti pokazuju interes za svoju mlađu sestru.

Mina će za sada ostati u zatvoru kao žrtva zločina koje nije počinila. Njezina budućnost je neizvjesna, izvještavaju VOA-ini reporteri.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara