Malena Anđela još uvijek ne zna da joj je sestra umrla

Malena Anđela još uvijek ne zna da joj je sestra umrla

ANĐA KATIĆ proživljava najgore trenutke svog 71-godišnjeg života. Pokušavajući pomoći svojim unukama kada su joj se potužile da imaju bube u kosi, počinila je fatalnu grešku. Utapkavajući im pesticid u kosu otrovala je desetogodišnju unuku Josipu koja je nakon nekoliko sati preminula, i na rubu života ostavila njenu mlađu sestru, petogodišnju Anđelu.

Kada je čula vijest o smrti svoje unuke sa splitskih Firula, starica je preklinjala svoju obitelj da ju ubiju. Trenutno je pod sedativima u kući u selu Duži kod Neuma, okružena obitelji koja priprema sprovod malene Josipe. U isto vrijeme u KBC-u Split petogodišnja unuka se uspješno oporavlja od trovanja opasnim poljoprivrednim otrovom, a uz njenu postelju gotovo čitavo vrijeme sjede roditelji, Jozo i Anđa Katić. Osim Anđele i Josipe, imaju još tri kćeri.

"Upravo su otišli, ali pretpostavljam da se brzo vraćaju", kazao nam je dežurni liječnik na odjelu intenzivne njege KBC-a Split, Luka Stričević. "Malena je stabilno, samostalno diše, pri svijesti je i van životne opasnosti. Priča s nama cijelo vrijeme", kaže Stričević. Na pitanje zna li da joj je sestra umrla, liječnik odgovara - "Ne zna za sestru. Obitelj je stalno s njom, ali nisu joj rekli", kaže liječnik.

Nije htio govoriti o načinu na koji je nanesen otrov, odgovarajući nam da je to prepušteno državnim organima.

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine još nije donijelo odluku hoće li podignuti optužnicu protiv starice koja je unuke otrovala Gamacidom, a istraga je prema informacijama MUP-a BiH još uvijek u tijeku.

Tijelo djevojčice na obdukciji, otrov na vještačenju

Dežurna kantonalna tužiteljica Sabina Beganović, kazala je da je svjesna da je starica u teškom stanju. Može joj se suditi zbog uzrokovanja smrti iz nehata, za što je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, te dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom za što može odgovarati novčanom kaznom ili maksimalnom od godinu dana zatvora.

"Detalje ne mogu priopćiti. Bit će urađena obdukcija tijela djevojčice, a supstanca kojom ih je po tijelu namazala njihova baka je izuzeta i bit će dana na vještačenje“ kazala je Beganović, prenosi Dnevni Avaz.

Čim im je pozlilo, baka pozvala roditelje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga će pokazati kako je točno došlo do ove tragedije, naglašava Beganović. Ona je ispričala kako su se djevojčice, odmah nakon što su došle u kontakt s otrovom počele loše osjećati, i da je baka zatim pozvala njihove roditelje.

Pokojna je Josipa imala dugu kosu, a nakon što joj je baka utapkala pesticid, pretpostavlja policija, zamotala joj je glavu u ručnik, što je pojačalo djelovanje, pogotovo kada se vrućina uzme u obzir. Otrov je isparavanjem došao do dišnih puteva i sluznice, a ubrzo je djevojčicama počela izlaziti pjena na usta.

Nakon što su roditelji obaviješteni, sestre su vozilom Hitne pomoći prebačene u Dom zdravlja Neum, a zatim u Dubrovnik u čijoj su bolnici provele samo 40 minuta jer su liječnici shvatili da im ondje ne mogu pomoći.

Dva sata kasnije helikopterom stižu u Split, gdje im se postavlja prava dijagnoza, no protuotrov atropin i reaktivator enzima morali su čekati iz zagrebačke dječje bolnice u Klaićevoj.

Protuotrov je trebao postojati i u Splitu

Protuotrov je trebao postojati u minimalno četiri centra u Hrvatskoj, uključujući i Split, međutim, nema ga jer je ili potrošen ili mu je istekao rok. Jedan od razloga je i što su se u Hrvatskoj u zadnjih deset godina dogodila samo dva slučaja trovanja supstancom na koju djeluje. Zavod za toksikologiju je najavio da će se nabaviti nove doze protuotrova koji je uspio pomoći 5-godišnjoj Anđeli Katić, ali ne i njezinoj starijoj sestri.

Inače, Gamacid je organofosforni spoj kojim su se  tretirale nastambe životinja kako bi se uništile buhe, uši i slični nametnici. Međutim gotovo je u potpunosti izbačen iz uporabe zbog jakog djelovanja, nalik bojnom otrovu sarin koji djeluje na živčani sustav.

A.B.
Foto: atrium-spalato.hr / muphnk.ba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara