Malenog Šimuna sutra čeka teška operacija u SAD-u: "Liječnici su bili zatečeni"

Malenog Šimuna sutra čeka teška operacija u SAD-u: "Liječnici su bili zatečeni"
Foto: Facebook

DVOGODIŠNJEG Šimuna Stojanovića iz Županje sutra u bolnici u West Palm Beachu na Floridi čeka teška i zahtjevna operacija koja bi mu trebala omogućiti da prvi put stane na noge i prohoda. Šimun je rođen u studenome 2017. s brojnim malformacijama, nedostaje mu više od 25 kostiju u nogama, čašica u kuku te cijelo koljeno u lijevoj nozi, a ima i duplicirani femur (bedrena kost).

Dječak je s roditeljima u SAD otputovao 30. kolovoza, a smještaj su im u svome stanu, udaljenom približno pet kilometara od bolnice, osigurali supružnici iz Rovinja koji žele ostati anonimni.

"Domaćin nas je dočekao i proveo s nama četiri dana jer smo bili u A zoni (evakuacijskoj zoni) kada je harao uragan Dorian. Srećom i uz Božju pomoć samo nas je okrznuo, a najavljivana nam je apokalipsa. Iz ovog su se područja svi bili iselili i tek sada se vraćaju. Ovdje je jako toplo i sparno. Hvala Bogu, Šimun je to jako dobro prihvatio i prilagodio se i klimi i vremenskoj razlici", ispričala je za Glas Slavonije majka Martina.

Takav slučaj još nije imao

Prekjučer je dječak obavio prvi pregled i upis u bolnicu. Dr. Dror Paley, vrhunski stručnjak koji rješava najteže ortopedske slučajeve u svijetu, sutra će uz asistenciju tima liječnika Šimunu amputirati natkoljenicu lijeve noge koja nema funkciju. Naime, dječak je ne može ni dignuti ni pomicati i služi se samo desnom nogom. Kirurg će također od dupliciranog femura rekonstruirati kuk te obaviti rekonstrukciju desnog stopala.

Rendgen je obavljen i danas još moraju napraviti magnetsku rezonancu. "Rekli su nam da će tijekom operacije svakih sat vremena netko izaći i izvijestiti nas u kojoj su fazi i kako napreduje. Dr. Paley je u ponedjeljak okupio sve liječnike da se upoznaju sa Šimunovim stanjem i rekao da je i njemu samome ovo izazov i nešto fascinantno jer takav slučaj još nije imao. Nitko od prisutnih liječnika do sada nije vidio duplicirani femur i ostali su zatečeni. Dr. Paley se samo jednom susreo s duplikacijom, ali ni približno tako kompliciranom kao kod Šimuna", ispričala je za Glas Slavonije majka Martina koja je pohvalila iznimnu ljubaznost medicinskog osoblja.Nekoliko sati nakon operacije roditelji će moći otići kod Šimuna i s njim u bolnici ostati do otpuštanja. "Koliko dugo će biti hospitaliziran ovisit će o tijeku oporavka, tu nema konkretnih odgovora, baš kao ni za samo trajanje operacije. Ako sve bude išlo prema planu, trajat će 6 do 7 sati, ali može potrajati i puno duže", pojašnjava majka.

Dječak bi se za nekoliko mjeseci hodajući trebao vratiti kući u Županju

Dječak će minimalno šest tjedana biti u gipsu i potom slijedi rehabilitacija. Kada skine gips i otekline mu splasnu, kreće se u izradu prve proteze, koja se čeka oko četiri tjedna.

Svojoj kući u Županju dječak bi se hodajući trebao vratiti za nekoliko mjeseci s koljenoprotezom u lijevoj nozi koja ima funkciju savijanja.

Kako se približava dan operacije, roditeljima je, priznaju, sve teže.

"Radujemo se njegovom prvom koraku, ali jednako tako i strahujemo od neizvjesnosti kako će teći Šimunov oporavak. Samo smo ljudi, roditelji... Ono ljudsko u nama strahuje jer je ulog prevelik, pretežak... Dragi ljudi, budite i dalje s nama u molitvi! Sve ovo vrijeme dajete nam snagu i da nema vas i Šimunova osmjeha, koji je neprocjenjiv, ne znam kako bismo sve ovo izdržali", poručuju.

"Koristimo ovu priliku da vam svima od srca još jednom zahvalimo za sve što ste učinili za nas i što i dalje činite", poručuju Stojanovići.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara