Mali dioničari Aluminija traže raskid ugovora o najmu izraelsko-kineskoj grupaciji

Mali dioničari Aluminija traže raskid ugovora o najmu izraelsko-kineskoj grupaciji
Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL

PREDSTAVNICI malih dioničara zatražili su od vlade Federacije BiH da raskine ugovor o najmu dijela pogona mostarskog Aluminija izraelsko-kineskoj grupaciji koju predvodi M.T. Abraham Group, tvrdeći da nisu ispunili nijedan uvjet koji bi jamčio ponovno pokretanje proizvodnje.

Nakon sjednice skupštine dioničara Aluminija održane u Mostaru, predsjednik udruženja malih dioničara (DIAL) Zlatko Topić istaknuo je da se unatoč potpisanome ugovoru nijedan radnik još nije vratio na posao.

"Ovdje sve ide naopako od potpisivanja ugovora s Abrahamom. Za desetak dana istječe 120 dana kada su trebali vratiti na posao 80 radnika, a ni jednoga nisu vratili. Nisu uplatili ni feninga Aluminiju", izjavio je Topić novinarima.

Pozvao je vladu Federacije BiH da raskine ugovor s izraelsko-kineskom grupacijom. "I prije par mjeseci govorio sam da je taj ugovor štetan, protuzakonit i da je protiv svih akata i propisa koji važe u ovoj državi", dodao je Topić.

Gubitak veći od 100 milijuna KM

Na sjednici skupštine dioničara utvrđeno je da je gubitak u prošloj godini iznosio 101 milijun konvertibilnih maraka (oko 51 milijun eura). Skupština nije prihvatila financijski ni revizorski izvještaj.

Mostarskom Aluminiju prekinuta je opskrba električnom energijom početkom srpnja prošle godine, nakon što su dugovanja premašila 220 milijuna eura. U travnju ove godine suvlasnici kompanije, vlada Federacije BiH kao najveći pojedinačni dioničar s 44 posto udjela, koliko imaju i mali dioničari-radnici, te vlada RH s udjelom od 12 posto, prihvatili su ugovor o davanju u najam njihovih pogona izraelsko-kineskoj grupaciji, koju vodi MT Abraham Group iz Tel Aviva, kako bi se pokrenula proizvodnja u posrnuloj kompaniji.

Prema sporazumu potpisanom s grupacijom koju, uz MT Abraham group čine još državne kineske kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co. Ltd. (NFC), proizvodnja bi se trebala najprije pokrenuti u pogonima tvornice Ljevaonice, a zatim u Anodama te Elektrolizi.

Aluminij je nakon teških ratnih razaranja bio ponovno pokrenut 1997. godine uz potporu vlade RH. Njegovim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara