"Mali Nobel" znanstveniku hrvatskog podrijetla Nenadu Bogdanoviću

KAROLINSKI institut u Stockholmu, znanstvena ustanova svjetskoga ugleda u području medicinskih znanosti, dodijelio je tradicionalnu godišnju nagradu "Majstor pedagogije", popularno poznatu kao "Mali Nobel", Nenadu Bogdanoviću, znanstveniku hrvatskoga podrijetla za dugogodišnji istaknuti pedagoški rad.

Prvi put u dugoj povijesti te nagrade - ovogodišnja je 72. - nagradu je primio stranac.

Bogdanović je "Maloga Nobela" primio na sinoćnoj svečanosti na Karolinskom institutu u nazočnosti dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, predstavnika švedske vlade te dekana i studenata Karolinskog instituta

Nagrada "Majstor pedagogije" uvijek se dodjeljuje 13. prosinca, na blagdan sv. Lucije, u Karolinskom institutu na tradicionalno svečan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovogodišnji dobitnik ovjenčan je tom uglednom nagradom za, kako stoji u obrazloženju, "dugogodišnji pedagoški rad obilježen osobnim angažmanom koji je rezultirao značajnim podizanjem kvalitete nastave iz područja neurodegenerativnih bolesti".

Nenad Bogdanović izvanredni je profesor na Karolinskom institutu, a u području neurodegenerativnih bolesti posebice se bavi istraživanjem Alzheimerove bolesti, odnosno poboljšavanjem metoda neuropatološke dijagnostike te bolesti.

Karolinski institut najviša je švedska školska i znanstvena ustanova u području medicinskih znanosti te jedno od najvećih europskih medicinskih sveučilišta.

Na državnoj razini u Karolinskom institutu koncentrirano je 40 posto akademskih znanstvenih istraživanja u medicini te 30 posto nastave.

Kako ističu u tom institutu, njihova je zadaća poboljšati zdravlje ljudi uz pomoć istraživanja i obrazovanja te podignuti razinu informiranosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara