Maloljetničko nasilje u BiH u porastu, samoubojstvo 14-godišnjeg Mahira tek vrh sante

Maloljetničko nasilje u BiH u porastu, samoubojstvo 14-godišnjeg Mahira tek vrh sante

Screenshot: Al Jazeera/YouTube

MALOLJETNIČKA delikvencija u dramatičnom je porastu u Bosni i Hercegovini a samoubojstvo dječaka Mahira Rakovca (14) iz Sarajeva zbog vršnjačkog nasilja tek je vrh ledenog brijega koji  upozorava na taj gorući problem, upozoravaju u srijedu lokalni mediji.

Sustavno zlostavljanje kojemu je četrnaestogodišnjak bio izložen u osnovnoj školi i zbog čega je ostao toliko traumatiziran da je počinio samoubojstvo skočivši s osmog kata zgrade u kojoj je stanovao zbivalo se u sredini u kojoj se bilježi stalni rast prijavljenih kaznenih djela čiji su počinitelji osobe mlađe od 18 godina.

Mahirova majka medijima je poslala dva pisma u kojima je otvoreno govorila o svojoj nesreći a u drugome je iznijela niz novih optužbi na račun škole ogorčena njihovim odbijanjem svake odgovornosti. Stravične detalje zlostavljanja otkrio je i Mahirov očuh.

"Dnevni avaz" objavio je podatak kako su samo tijekom prvih devet mjeseci 2015. godine na području Sarajevske županije prijavljena 104 kaznena djela koje je počinilo 55 malodobnih osoba.

Najveći broj njih je bio mlađi od 16 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine samo u Sarajevu policijske evidencije postaju" bogatije" i za 200 novih imena malodobnika sklonih nasilju i kriminalu.Uz razbojstva i teške krađe malodobnici su prošle godine prijavljeni i u četiri slučaja opisana kao kaznena djela protiv spolne slobode i morala pri čemu je zapravo riječ o spolnom nasilju.

Facebook grupa pod nazivom "Pravda za Mahira" u kojoj se traže izmjene zakona i oštrije sankcije okupila je gotovo 30 tisuća članova a oni najavljuju i javne prosvjede čiji je cilj prisiliti vlasti na odlučnije reagiranje i sprečavanje sličnih slučajeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara