Malom Alfieju sud odbio liječenje u Italiji, to mu je bila zadnja šansa

Malom Alfieju sud odbio liječenje u Italiji, to mu je bila zadnja šansa
Foto: Save Alfie Evans
 
BRITANSKI sudac je na današnjem izvanrednom saslušanju zabranio roditeljima malog Alfieja Evansa, koji boluje od terminalne bolesti mozga, da ga pošalju u Italiju u drugu bolnicu, koja se ponudila nastaviti njegovo liječenje.
 
 
Naime, dječja bolnica Alder Hey u kojoj se 23-mjesečni Alfie liječi više od godinu dana otkad je dobio prvi napadaj, odlučila ga je skinuti s aparata za održavanje života nakon što je zaključila da bi nastavak liječenja bio ''uzaludan, bezobziran i nehuman'', pošto bi samo produljio dječakovu agoniju.
 

 
Sudac odlučio da obitelj nema pravo odvesti sina u Italiju
 
Odvjetnik koji predstavlja obitelj Evans, Paul Diamond, danas je popodne pred sucem iznio tezu kako nije u najboljem interesu malog pacijenta da ostane u bolnici Alder Hey i da bi umjesto toga trebao biti prevezen u Italiju. Iz talijanske vlade su prethodno poručili da su dali Alfieju talijansko državljanstvo i da je hitni medicinski prijevoz za njega već spreman.
 
Ali kako prenosi portal Lifenews, sudac Hayden odlučio je da Alfiejeva obitelj nema pravo to učiniti i dao do znanja da je to konačna odluka suda o ovom iznimno kontroverznom slučaju. Obrazložio je tu odluku tvrdnjom da bi let za Italiju mogao dodatno pogoršati njegovo stanje i izazvati daljnje ''kontinuirane napadaje zbog stimulacije'' koju uzrokuje let. 
 
S druge strane, Alfiejevi roditelji Tom i Kate, oboje u ranim dvadesetima, uvjereni su da će njihov sin uskoro umrijeti ako mu se ne dozvoli potencijalna eksperimentalna terapija u talijanskoj bolnici Bambino Gesu, povezanoj s Vatikanom.
 
Dječak nastavio disati nakon što je skinut s respiratora
 
Novinar Guardiana Josh Halliday objavio je vijest o odluci suca na Twitteru, izravno iz sudnice. ''Novo: Obitelj Alfieja Evansa izgubila je pravnu žalbu kojom je tražila da ga se odvede u Italiju na liječenje u, kako sud kaže, 'posljednjem poglavlju u slučaju ovog izvanrednog malog dječaka'.''
 
 
Iako je nada Alfiejevih roditelja za nastavkom liječenja u Italiji ovime definitivno ugašena, još uvijek postoji mogućnost da ga barem odvedu kući. 
 
Do posljednjeg saslušanja pred sudom došlo je zbog iznenadnog obrata u stanju dječaka koji boluje od neutvrđenog, ali degenerativnog i očito neizlječivog neurološkog poremećaja - nakon što su ga jučer navečer liječnici skinuli s respiratora, Alfie je nastavio disati sam, sada već punih 20 sati. Liječnici su mu u međuvremenu nastavili davati kisik i vodu, ali ga nisu vratili na respirator.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara