Malverzacijama iz osječke "Pivovare" ukrali 2,4 milijuna kuna

DANAS je PU osječko-baranjska izvijestila kako je nakon višemjesečne obrade provedene u tvrtci "Pivovara d.d." iz Osijeka, utvrđeno više kaznenih djela, koja su uzrokovala materijalnu štetu u iznosu od najmanje 2.470.581,45 kuna.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta su u suradnji s Poreznom upravom i Financijskom policijom, koordinirani sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, utvrdili kako postoje osnovane sumnje da su počinitelji petorica hrvatskih državljana.

Prvoprijavljeni, 46-godišnjak iz Osijeka, sumnjiči se da je kao odgovorna osoba u osječkoj "Pivovari", u suradnji sa još trojicom zaposlenika, jednim u dobi od 34 godine, a ostalom dvojicom u dobi od 53 godine, tijekom 2005. i 2006. godine, krivotvorio dokumentaciju o količini proizvedenog piva, te time izbjegao plaćanje poreza na pivo i PDV-a, oštetivši tako državni proračun za 2.241.760,00 kuna.

U prijevari je sudjelovao i 33-godišnjak iz Zagreba, inače član Nadzornog odbora "Pivovare", na čiji su poticaj dvojica osječkih osumnjičenika, tijekom sedmog i osmog mjeseca 2005. godine, njegovoj tvrtci u Poreču isporučili pivo u vrijednosti od 156.696,00, bez da je isporučena količina robe službeno fakturirana.

Prvoprijavljeni je osumnjičen i za počinjenje kaznenog djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju, jer je pomoću fiktivnih putnih naloga, po kojima je podizao novac na blagajni tvrtke, radi plaćanja prekovremenog rada i drugih troškova "Pivovare", izbjegao plaćanje poreza i doprinosa u iznosu od 72.125,35 kuna, na štetu fondova i državnog proračuna.

I.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara