"Mama, Sanader me htio ubiti!"

Foto: Index

GODINAMA je trajala glorifikacija. Odlazak je popratila beatifikacija. A sada se svom vrhuncu bliži demonizacija.

Ivo Sanader kao premijer bio je nedodirljiv. Kao bivši premijer za mnoge je ostao nepogrešiv. A kao izbačeni HDZ-ovac ostao je suočen s gradacijom grijeha: najprije bogaćenje obitelji, pa priče o pohlepnom i razvratnom bratu svećeniku, pa spektakularno otkriće da ima jahtu i umjetnine u špajzi, da bi sada sasvim logično dogurao do statusa - ubojice.

Uskok za olakšati dušu

Neven Ljubičić, bivši ministar zdravstva, izjavio je Večernjem listu da mu je Ivo Sanader prijetio smrću. "Premijer je bio na putu, u Bukureštu, te me je nazvao i rekao mi da će me, ako se kandidiram na izborima u Zagrebu, ubiti", kazao je bivši ministar pod istragom u aferi Medikol.

I tako, odavno znamo da je Sanader bio autokrat, prevarant, blefer, skorojević, lopov, manipulator, a sada nam član njegove Vlade otkriva da je i potencijalni ubojica. Dugi niz godina Ljubičić je živio s tom bolnom, gotovo razarajućom spoznajom, da bi mu Uskok napokon donio toliko očekivano olakšanje. Čim se našao pod istragom, sjetio se tko bi mogao biti glavni krivac.

Faza glorifikacije

Što nas još čeka? Priznanje Božidara Kalmete da mu je Sanader gurao sačmaricu u grlo kako bi ga nagovorio da se s autoceste napravi odvojak za Dugobabe? I što nam još fali? Seksualni delikt o kojem je godinama laprdao Ljubo Ćesić Rojs, mašući famoznom video kasetom?

Fascinatna je ta transformacija Ive Sanadera u iskazima njegovih najvjernijih sljedbenika. Dok je bio u poziciji moći svi su mu se klanjali. Vlasnici medija smjenjivali su urednike i novinare koji su se drznuli napasti premijera, policija je progonila autore bizarnih fotomontaža s premijerovim likom, zabranjivane su kazališne predstave u kojima je Sanader prikazivan kao negativac, mijenjali su se zakoni koje je premijer prekršio, šutilo se o crnim fondovima, satovima, slikama i blindiranim limuzinama.

Faza beatifikacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je podnio ostavku uslijedila je faza beatifikacije. Hvalio se njegov politički spin, veličala njegova odluka da svojom ostavkom deblokira pregovore s EU, kalkuliralo o tome da je pao žrtvom krvoločne desnice, ali i "fiksacije Europskom unijom", izražavala se sućut zbog višegodišnjeg požrtvovnog angažmana... Kad je obolio od upalu pluća, cijela se država digla na noge.

Faza demonizacije

A one nedjelje u siječnju kad se pučistički bacio na mač krenula je skroz drugačija priča. Gordan Jandroković među prvima se požalio da ga je Sanader ponižavao, za njim su krenuli i veterani Šeks i Hebrang, a u stopu ih je slijedio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

I čim se istraga o crnim fondovima opasno približila HDZ-u i Jadranki Kosor, krenula je demonizacija na osobnoj razini. Hajka na Sanaderove kćeri i suprugu, na brata jednog, drugog pa čak i trećeg, na razvratnog prijatelja Mladena Barišića, pa na slike i račune u inozemstvu, na provizije koje je u državnim poslovima uzimao samo on i nitko drugi... Da bismo sada dogurali i do naslova: "Sanader mi je prijetio smrću".

Dakle, Sanader je apsolutni demon. Lopov i ubojica. Razvratnik i pohlepnik. Međutim, jedna stvar više nije jasna: zašto su svi Sanaderovi ljudi zapravo šutjeli?

Strah ili pohlepa?

Zato što su se nasmrt bojali ili zato što su tom šutnjom željeli napredovati? Jesu li o tim famoznim prijetnjama smrću, o naredbama da se krše zakoni, o torbama s lovom i blindiranim limuzinama šutjeli zbog straha za vlastiti život ili iz sebične želje da zadrže ministarsko ili ravnateljsko mjesto, da se dočepaju funkcije ili unosnog natječaja, da sačuvaju to što imaju i dobiju što više?

Slušali su Sanadera baš kao da im je pištolj uperen u glavu, ali svejedno nismo vidjeli da su zbog toga previše patili. Duševne boli, ako ih je i bilo, znali su jako dobro naplatiti. Kao što ih pokušavaju naplatiti i sada, kad se nalaze pod istragom.

Kao što su se tada spašavali šutnjom, danas se spašavaju potresnim ispovjedima. Tko zna, možda im opet uspije.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara