Mamić: HDZ me molio da dolazim na skupove, bio sam jedan od prvih Kolindinih ljudi

Mamić: HDZ me molio da dolazim na skupove, bio sam jedan od prvih Kolindinih ljudi
Foto: Ivo Čagalj/ Pixsell

NEPRAVOMOĆNO osuđeni Zdravko Mamić od hrvatskog pravosuđa se skriva u BiH. Mamić je, podsjetimo, u srijedu na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora. No on se dan ranije sklonio u BiH čije ima državljanstvo te je, barem zasad, izbjegao odlazak iza rešetaka.

Smjestio se u Međugorju gdje prima novinare kojima kuka nad svojom sudbinom. U intervjuu koji je dao za Klix Mamić je detaljnije objasnio svoje veze s HDZ-om i Kolindom Grabar-Kitarović. Mamić tako kaže da su ga iz HDZ-a molili da ide na njihove stranačke skupove.

Tvrdi da je HDZ od njega imao velike koristi

"Prvo, ja se nisam bavio politikom, niti sam bio član ijedne stranke, ali sam se vezao i podržavao HDZ. Kako sam imao utjecaja, HDZ je od toga imao velike koristi i time se ta stranka ponosila. Uvijek su me molili da dođem na njihova okupljanja i za aktivnosti prilikom dolaska na vlast. Jednom sam tako u Bruxellesu upoznao današnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i odmah sam joj rekao: Vi morate biti nova hrvatska predsjednica. Ona se nasmijala", prisjetio se Mamić.

"Kolinda je imala samo nekoliko ljudi. Ja sam bio jedan od njih"

U Zagrebu je nakon upoznavanja lobirao za Kolindu. Tvrdi da je Karamarko nije želio.

"Moj prijatelj Karamarko je nije želio, htio je neke druge. Nakon nekog vremena je ipak pristao. Kolinda je tada imala samo nekoliko ljudi, jedan od njih sam bio ja. Nije ona postala predsjednica zahvaljujući Mamiću, nego svojim kvalitetama i šarmom. Krenula je popularnošću iz podruma, a porazila je čovjeka koji je imao sedamdeset posto podrške prema istraživanjima", nastavio je priču Mamić.

SDP mu podršku Kolindi, kako kaže, nije oprostio.

"Kako se Kolinda pretvarala u ozbiljnog kandidata, tako su meni dolazili emisari s ljevice i govorili mi da se maknem, da će mi napraviti porezne probleme. Smatrao sam i dan danas smatram da sam uvijek radio pošteno i čestito, da nikad nisam prekršio nijedan zakon. Nakon što je predsjednica postala predsjednica, Karamarko je i dalje bio predsjednik HDZ-a, došli su parlamentarni izbori i onda su me strpali u zatvor", izjavio je.

Za sve su mu krivi navijači Hajduka

Na njega su se, kaže Mamić, obrušili SDP-ovci jer su navijači Hajduka.

"Takva dešavanja su se sjajno povezala s političarima koji su simpatizeri Hajduka, koji su se htjeli dodvoriti navijačima splitskog kluba i građanima Dalmacije. Sotonizirajući mene, željeli su dobiti glasove. Tu je počeo žrvanj, većina SDP-ovih ministara su bili Dalmatinci i navijači Hajduka", optužio je Mamić.

"Interesi politike su se spojili. Počeo je SDP, a na kraju je završio HDZ. Drugi razlog je frustracija navijača Hajduka, onih koji su moćni. Smatrali su da samo mojom eliminacijom mogu odagnati svoje sportske neuspjehe. Prava istina je da je Dinamo osvajao titule jer je imao najbolju omladinsku školu, okupljao najtalentiranije mlade igrače i dovodio perfektne strance. Nije razlog što je Dinamo bio protežiran i što mu je netko poklanjao pobjede", kazao je.

Trenutak kada je sudac izrekao da Mamić ide u zatvor na šest i pol godina Izricanje presude Mamiću Par navijača ispred sudnice čeka presudu Mamiću Mamićev odvjetnik nakon presude Mamićeva presica: 2. dio Mamićeva presica 1. dio Mamić iz Međugorja: Moj odgovor će biti oružje kakvo još nije viđeno

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara