mandić: ne presađujem rožnice zaražene virusima hepatitisa i drugih bolesti

Predstojnik Klinike za očne bolesti KBa Sestre milosrdnice Zdravko Mandić odbacio je danas optužbe voditelja Lions očne banke Hrvatske Nikice Gabrića da na svojoj klinici presađuje očne rožnice koje su zaražene virusima hepatitisa i drugih infektivnih bolesti.

"Podvala je da presađujem kontaminirane rožnice, jer svaka prije operacije prolazi sva potrebna ispitivanja u Klinici za infektivne bolesti", rekao je Mandić Hini dodajući kako se na njegovoj klinici godišnje obavi desetak transplantacija.

Kod tzv. svježeg presađivanja rožnice, kakvo se obavlja na Mandićevoj klinici, sva ispitivanja treba učiniti u nekoliko sati budući da se presađivanje mora obaviti u roku od 24 sata, što Lions očna banka nije u stanju, jer u njoj ispitivanja traju nekoliko dana.

Mandić smatra da Gabrić želi monopol nad transplantacijama rožnica u Hrvatskoj te stoga na sve načine nastoji prekinuti tu djelatnost u KB-u Sestre milosrdnice koji jedini, osim Svetog Duha, presađuje rožnice. Naime, već su ranije zaustavljene transplantacije rožnica u Splitu, a prije godinu dana u Očnoj klinici KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mandić pritom navodi kako u Sloveniji i Mađarskoj djeluje 7-8 centara za presađivanje rožnica.

"Nastavljam 50-godišnju tradiciju svoje klinike u presađivanju rožnica i neću prestati raditi svježe transplantacije, koje se rade i drugdje u svijetu", kaže Mandić .

Ocjenjuje kako se radi o politikantstvu Nikice Gabrića koji je posljednjih godina "krojio cjelokupnu sliku" hrvatske oftamologije, pa je tako bio savjetnik ministrima, vodio Povjerenstvo za oftamologiju, a zahvaljujući njemu Sveti Duh je postao Referalnim centrom za oftamologiju Ministarstva zdravstva.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara