Manijak koji je cipelario psa pušten na slobodu. Donosimo nove detalje

Manijak koji je cipelario psa pušten na slobodu. Donosimo nove detalje
Screenshot Facebook

MUŠKARAC koji je cipelario psa na snimci koja se proširila društvenim mrežama pušten je na slobodu.

"Obzirom na iskazani interes javnosti u vezi događaja zlostavljanja psa, možemo vas izvijestiti kako je danas nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, muškarac pušten iz službenih prostorija policije, dok će o svemu utvrđenom biti obaviještena nadležna policijska uprava Zadarska na čijem području se događaj dogodio i koja će u skladu s time preuzeti i nastaviti daljnje kriminalističko istraživanje", javili su iz solinske policije.

Napad prije dvije godine u okolici Obrovca

Glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan kaže da će zadarska policija nastaviti istraživanje zajedno s Policijskom postajom Solin.

"Osumnjičeni ima 62 godine", kaže nam Žodan

Također nam je otkrio kako se sumnja da se premlaćivanje pasa navodno dogodilo prije dvije godine u okolici Obrovca.

"Napad na pse se navodno dogodio u listopadu 2016., navodno na području Golubića, kod Obrovca. Činjenice će utvrditi istraživanje koje je u tijeku."

Stravična snimka zlostavljanja 

Facebookom se, podsjetimo, jučer proširila snimka koja započinje izvlačenjem pasa iz prtljažnika, a muškarac u maslinastom odijelu psuje boga i urla: "Krepajte!"

U nekoliko minuta uznemirujućeg videa muškarac tuče i cipelari psa, psuje na njega, udara ga vratima i gađa različitim predmetima.

UPOZORAVAMO VAS DA JE SNIMKA IZUZETNO UZNEMIRUJUĆA, GLEDAJTE JE NA VLASTITU ODGOVORNOST

Možete je pogledati ovdje.

Manijak prenoćio u policiji

Iz splitske policije potvrdili su nam jutros da se muškarac nalazi u prostorijama policije te da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje. Policija je jučer brzo reagirala i tijekom večeri uhitila muškarca kojem još uvijek ne otkriva identitet. Iz policije poručuju da su o svemu obavijestili županijsku veterinarsku inspekciju.

Policijsko kriminalističko istraživanje, prema svemu sudeći, trebalo je završiti već danas ili najkasnije sutra. 

Prijeti mu kazna zatvora

Muškarca koji je mlatio psa tada očekuje kaznena prijava zbog zlostavljanja životinja. Situacija je prilično jasna, doznaje se neslužbeno iz policije, prvenstveno zbog videosnimke na kojoj se jasno vidi zlostavljanje. 

Muškarcu prijeti kazna prema dvjema zakonskim odredbama. 

Jedna je ona iz 205. članka Kaznenog zakona u kojem stoji da će se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne bolove ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kazniti kaznom zatvora do jedne godine.

Prijeti mu i kazna prema prošle godine usvojenom Zakonu o zaštiti životinja. Prema tom zakonu, novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 kuna kažnjavat će se fizičke osobe koje životinjama nanose bol ili patnju, odnosno namjerno ih izlažu bolestima ili strahu. 

Izbačen je iz lovačkog društva

Na snimci se vidi kako je muškarac iz auta izvukao dva psa, pri čemu je jedan pobjegao otrgnuvši se s ogrlice. Drugi se sklupčao uz automobil. Kako se može čuti od muškaraca koji snimaju i smiju se dok ovaj tuče životinju, pas je navodno "izgrizao instalacije" u prtljažniku.

Ilija Veić, predsjednik Lovačkog društva Muć, potvrdio je za Dalmatinski portal da je muškarac sa snimke lovac i član društva. Vidio je snimku, kaže kako ga je sadržaj užasnuo te najavljuje da će ga zbog ovakvog ponašanja isključiti iz društva, i to po kratkom postupku, bez Stegovne komisije. 

"Sve sam vidio. Riječ je o našem članu. Dobio sam informaciju, pogledao sam video. Tragično, jadno, nemam riječi da se tako netko može ponašati prema svojim psima. Čim sam vidio snimku, sazvao sam Izvršni odbor. Nemamo mi tu što raspravljati, nema potrebe sazivati Stegovnu komisiju. Ovo je apsurd", rekao je Veić. 

Pripadnici Levijatana došli do manijaka prije policije, sve im je priznao

Pokret Levijatan, koji se različitim metodama bori za prestanak zlostavljanja životinja, objavio je na Facebooku snimku manijaka koja je jučer zgrozila Hrvatsku. 

Njihovi su pripadnici uspjeli doći do muškarca prije policije i natjerati ga da sve prizna. 

Na snimci se čuje priznanje, ali i negodovanje manijaka jer ga pripadnici Levijatana snimaju i ispituju.

"Ne slikaj me. Jebem ti Boga!"

"Je ta jedna snimka. Ne slikaj me. Jebem ti Boga!" čuje se muškarac koji je cipelario na snimci. 

Muškarac koji ga snima upozorava ga da diže ruku na njih i da mu to nije pametno. 

"Šta me napadate tu? Jednom sam iskočio iz kože"

"Šta me napadate tu? Ja vam kažem pošteno da sam iskočio iz kože jedan jedini put i to sam napravio", govori dalje muškarac koji je zlostavljao psa. 

"A što ako mi iskočimo iz kože? Što da nekome puknu živci i vas tako nalema?" pitaju ga levijatanovci. 

"Zašto ću snositi posljedice?"

"Pa nalema me, pa šta. Tukao sam. Ja znam da sam kriv, priznam to", odgovara muškarac, na što ga upozoravaju da će snositi posljedice. 

"A zašto ću snositi posljedice?" kaže još manijak u videu.

Levijatan je na Facebooku objasnio i kako je došlo do snimke. 

Levijatan objasnio kako je došlo do snimke

"Naši ljudi su neposredno pred hapšenje suočili O.B. iz Donjeg Postinja za kazneno delo koje je izvršio i koje je na snimci priznao. Kao što smo obećali odgovarat će. Ako smo rekli da je uhapšen/priveden onda to znači i nemojte dovoditi u pitanje te stvari i miješati naše djelovanje s bilo kim.

Fondacija Pokret Levijatan će surađivati s policijom na podizanju kaznene prijave protiv počinitelja sa snimke, a radi počinjenja kaznenog djela iz čl. 205. Kaznenog zakona Republike Hrvatske", napisali su iz Levijatana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara