Manje zemlje EU-a za promjenu ustava Unije

SKUPINA od 15 sadašnjih i budućih članica Europske unije složila se u ponedjeljak u Pragu da će zatražiti promjenu predloženoga ustava EUa radi jačanja utjecaja manjih zemalja u proširenoj Uniji.

Na sastanku održanom u Pragu uoči međuvladine konferencije o ustavu što počinje u listopadu pokazalo se da većina zemalja buduće Unije traži izmjene nekih dijelova nacrta.

Ustavu je cilj Uniju nakon proširenja s 15 na 25 članica u svibnju iduće godine učiniti transparentnijom i prikladnijom za vođenje.

Praški je sastanak okupio uglavnom predstavnike malih zemalja (Poljska, Slovačka, Mađarska, Grčka, Finska, Austrija, Švedska, Danska, Latvija, Litva, Estonija, Irska, Portugal, Slovenija, Češka) sa sličnim pogledima na ustav.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout rekao je da su se sudionici složili oko zahtjeva da svaka zemlja EU-a ima vlastitoga povjerenika u Europskoj komisiji.

Time bi se izmijenio sadašnji prijedlog kojim se broj povjerenika nakon 2009. godine ograničava na 15. Velike zemlje poput Njemačke žele da Komisija ostane malena kako bi djelotvorno radila, a male se zemlje boje da će biti zanemarene.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara