Manolić: Račan nije´90-te u HDZ-u vidio opasnost za Hrvatsku

Manolić: Račan nije´90-te u HDZ-u vidio opasnost za Hrvatsku

JEDAN od najbližih suradnika Franje Tuđmana Josip Manolić u razgovoru za Novi list govorio je o Ivici Račanu 1990. godine te mirne primopredaje vlasti HDZ-u nakon prvih višestranačkih izbora.

Manolić je kazao kako Račan nije niti pomišljao osporiti rezultate izbore iako je razlika bila samo 200.000 tisuća u korist HDZ-a. Rok za smjenu vlasti bio je mjesec dana nakon izbora, a svi u HDZ-u, i sam Manolić željeli su da do primopredaje dođe što prije bojeći se da bi u tom razdoblju moglo doći do nekih manipulacija odlazećih komunističkih vlasti. No, Tuđman se nije bojao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednom sam pitao Tuđmana zašto je tako siguran da će primopredaja proći zakonito i da se neće umiješati JNA. On mi je odgovorio: Razgovarao sam s Račanom i on mi je zajamčio da kontrolira situaciju u Hrvatskoj. Zato je ta primopredaja izvršena točno mjesec dana nakon izbora. Tijekom primopredaje Račana nije bilo, ali sve se odvijali po dogovoru njega i Tuđmana." - rekao je Manolić za Novi list.

Manolić smatra kako Račan nije u HDZ-u tada vidio svoje političke suparnike, već je vjerovao kako će Tuđman i ljudi oko njega uvesti Hrvatsku u demokraciju. "Račan je opasnost za Hrvatsku vidio u Miloševiću i velikosrpskoj propagandi. Zato nije zaoštravao situaciju prema HDZ-u. Njegova je glavna briga bila sačuvati demokrataski potencijal SDP-a i imovinu te stranke" - ispričao je Manolić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara