Manolić: Račan nije´90-te u HDZ-u vidio opasnost za Hrvatsku

JEDAN od najbližih suradnika Franje Tuđmana Josip Manolić u razgovoru za Novi list govorio je o Ivici Račanu 1990. godine te mirne primopredaje vlasti HDZ-u nakon prvih višestranačkih izbora.

Manolić je kazao kako Račan nije niti pomišljao osporiti rezultate izbore iako je razlika bila samo 200.000 tisuća u korist HDZ-a. Rok za smjenu vlasti bio je mjesec dana nakon izbora, a svi u HDZ-u, i sam Manolić željeli su da do primopredaje dođe što prije bojeći se da bi u tom razdoblju moglo doći do nekih manipulacija odlazećih komunističkih vlasti. No, Tuđman se nije bojao.

"Jednom sam pitao Tuđmana zašto je tako siguran da će primopredaja proći zakonito i da se neće umiješati JNA. On mi je odgovorio: Razgovarao sam s Račanom i on mi je zajamčio da kontrolira situaciju u Hrvatskoj. Zato je ta primopredaja izvršena točno mjesec dana nakon izbora. Tijekom primopredaje Račana nije bilo, ali sve se odvijali po dogovoru njega i Tuđmana." - rekao je Manolić za Novi list.

Manolić smatra kako Račan nije u HDZ-u tada vidio svoje političke suparnike, već je vjerovao kako će Tuđman i ljudi oko njega uvesti Hrvatsku u demokraciju. "Račan je opasnost za Hrvatsku vidio u Miloševiću i velikosrpskoj propagandi. Zato nije zaoštravao situaciju prema HDZ-u. Njegova je glavna briga bila sačuvati demokrataski potencijal SDP-a i imovinu te stranke" - ispričao je Manolić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara