Mapa ljudskog genoma - ključ medicine budućnosti

MEĐUNARODNA skupina znanstvenika završila je izradu kompletne mape ljudskoga genoma koja sadrži ključeve transformacije medicine i razumijevanja bolesti.

Nakon manje od tri godine rada znanstvenici su završili nacrt tri milijarde slova koja čine ljudsku DNK i to dvije godine prije nego što su se nadali.

Kompletna mapa popunila je praznine u prvom nacrtu koji je objavljen u lipnju 2000. i morala bi ponuditi nove odgovore na pitanja o uzrocima ili mogućnostima liječenja bolesti.

"Prvi nacrt sekvence objavili smo kako bismo znanstvenicima dali nešto s čime mogu raditi, ali cilj je uvijek bio razvoj cijele mape ljudskoga genoma", kazala je dr. Jane Rogers, voditeljica programa izrade sekvence na Institutu Wellcome Trust Stranger.

Iako su popunjene mnoge praznine u mapi, njihovo značenje još nije do kraja analizirano. Znanstvenici još nisu sigurni koliko čovjek ima gena, ali procjenjuju da ih je oko 30.000

Projekt ljudskog genoma već je pomogao znanstvenicima pri otkriću mutacije koja uzrokuje smrtonosnu vrstu raka kože i ubrzao potragu za genima povezanim s dijabetesom, leukemijom i ekcemom. Kompletna će im sekvenca pomoći identificirati sve ljudske gene, uključujući one povezane s kompleksnim bolestima poput raka i dijabetesa.

"Kad imate završenu sekvencu ljudskoga genoma, isto je kao da imate sve stranice priručnika za sastavljanje ljudskoga tijela", ističe se u priopćenju američkoga Nacionalnog instituta za istraživanje ljudskoga genoma koji je vodio projekt.

"Istraživači i znanstvenici sad moraju odrediti kako se čita sadržaj svih tih stranica i onda razumjeti u kakvom su međusobnom odnosu ti dijelovi i otkriti genetske temelje zdravlja i patologije ljudskih bolesti", dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudski genom već je otkrio neke od svojih tajni. Naime, on sadrži mnogo manje gena no što su znanstvenici očekivali, dok su proteini, koji čine tkivo i reguliraju tjelesne funkcije, mnogo složeniji od očekivanog.

Istraživači već uspoređuju ljudski genom sa životinjskima, od vinske mušice do laboratorijskog miša.

"Oblić ima oko 17.000 gena, a čovjek ih nema mnogo više. Međutim, mi iz tih gena uspijevamo sagraditi puno više različitih proteina. Odgovoriti na pitanja zašto se i kako to događa naš je sljedeći izazov", rekla je dr. Rogers.

Kompletna mapa genoma morala bi potaknuti revoluciju u genomskim istraživanjima u farmaceutskoj industriji i biomedicinskim istraživanjima. Novi lijekovi, individualni genetski profili i ranije dijagnosticiranje bolesti samo su neke od dobrobiti koje bi trebalo omogućiti sekvenciranje ljudskog genoma.

Znanstvenici su već identificirali više od 1,4 milijuna varijacija u tri milijarde slova koja čine ljudski genetski kod. Promjene u razmještaju tih slova koje uzrokuju različitost ljudi i čuvaju tajnu sklonosti obolijevanju od određene bolesti poput dijabetesa, raka ili srčanih bolesti, kao i individualne reakcije na terapiju.

Svi podaci o otkriću Međunarodnoga konzorcija za izradu ljudskoga genoma, koji uključuje stotine znanstvenika iz 20 centara za izradu sekvenci u Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, SAD-u i Velikoj Britaniji, dostupni su na internetu svim znanstvenicima bez ikakvih ograničenja.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara