Maras Plenkoviću: Vi ste spojili Jelenića i Bandića da zajedno ćaskaju

Maras Plenkoviću: Vi ste spojili Jelenića i Bandića da zajedno ćaskaju
Screenshot: Sabor TV

NA 16. sjednici Hrvatskoga sabora nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice, zastupnici postavljaju pitanja Vladi Republike Hrvatske.

> Live prijenos i tekstualni prijenos pratite na Indexu

Tekstualni prijenos mogli ste pratiti ovdje

11:15 Maras: Zagreb je glavni grad RH, Zagrepčani su svjesni koalicija, grad se guši u smeću, znam da je Bandić dao poseban nalog da se čisti oko premijerove kuće, ... dokad ćete vi podržavati vašeg najvjernijeg suradnika gradonačelnika Bandića bez kojeg nema vlasti niti na državnoj niti na gdokad ćete mu pomagati, vi osobno ste posjeli državnog odvjetnika I Bandića valjda da probaju dogovoriti kako da se gradonačelnik Bandić izvuče iz korupcijskih afera. Dokad ćete maltretirate zagrebačke građane vi i Bandić.

Plenković: Ovo je valjda jubilarni 20 put da na aktualnom satu vi stalno i opetovano želite razgovarati o gradskoj temi. Dokad ćete vi surađivati s Beljakom? Ako vi pitate mene o suradnji s partnerima, onda ja pitam vas. Slušajući vas, imalo bi puno više da se počisti oko vas. Laži neistine, govorite. zaista gluposti. Aludirati da sam ja osobno dogovarao tko gdje sjedi? Mislim da bi Ursula rekla baš ono što je rekla da ste vi bili na tom mjestu jučer. Javnost mora znati, vaša banalizacije, poništavanje objektivnih postignuća Hrvatske, mene smeta što vi kao smatra želite učiniti važna postignuća hrvatske države ponišitti. To je zlo i loše.

10:23 Bernardić: Građani su s pravom ogorčeni i uzimaju pravdu u svoje ruke. Izgubli su povjerenje u policiju, DORH, vladu, ne mogu gledatu tu nepravdu, ne mego gledati kako se kriminalci silovatelju šetaju slobodno. Što konkretno poduzimate da zaustavite ovaj kaos i nered u Hrvatskoj. Ovo bezakonje.

Plenković: Ovakva generalizacija ne stoji. Hrvatska je po statistikama među sigurnijim članicama EU. Izdvajati iz konteksta, a na ovaj način koa da iskazujete razumijevanje pokušaj anarhije odnosno uzimanje pravde u svoje ruke. Mi to kao vlada nećemo dopustiti. Hrvatska policija nerijetko i ispod radaraj je obavila niz operativnih akcija koje su završavala podizanjem optužnicama, uhićenjima, nizom kriminlanih skupina. I danas će biti press konferencije od naših policijskih uprava. Rad institucija mora biti pojačan, rad prevencija ja iskorijenjivanju onih koji su krimalnci, koji su dileri droge, je zadaća policije, pravosuđa, obrazovnog sustava, socijalnog sustava i zdravstvenog. Ali i mentaliteta. Ne dopuštam da se Hrvatska danas ovakva kakva ne lijepi etiketa anarhije i neuređenost. To niej točno. Samo u Splitu bilo je 1823 zapljene droge, 171 kazneno prijavljena osoba zbog droge. Izvlačenje zaključke je grozno.

Bernardić: Niste odgovorili na pitanje. Jer ne poduzimate ništa. Pogledajte malo što misli vaš vlastiti narod umjeto da se skrivate po Bruxellesu. Upravo za svoj izborni neuspjeh ste okrivili te ljude koji su iselili iz Hrvatske. Hvalili ste se velikim projektom Slavonija. Zato se građani s pravom osjećaju nesigurnima. Dok se vi šepurite po Bruxellesu, građani vide da je vas mandat od 4 godine na čelu hrvatske vlade može stati u 2 riječi: kaos i korupcija.

10:16 Bedeković: Korisnici su u domu Zelena oaza u Andraševcu bili smješteni na temelju privatnih ugovora. Dio štćenika je nakon požara smješten u odgovarajuće domove, dkio se vratio u svoje obitelji. Obavljen je inspkecijski nadzor. Doneseno je rješenje o zatvaranju doma i podnesena je kaznena prijava protiv vlasnice doma nadležnom Državnom odvjetništvu. Zatraženo je detaljno izvješće od svih županija o domovima. Kad dobijemo podatke imat ćemo širu analizu temeljem koje ćemo dalje postupati.

10:00 HDZ-ov Stričak pitao je Medveda o projektima za hrvatske branitelje.

9:58 Ante Bačić ( HDZ) pitao je ministra pravosuđa o novom zakonu o pomilovanju. Ministar pravosuđa Bošnjaković rekao je kako bi zakonom struka dala predsjedniku stručno mišljenje o pomilovanju. Ne bi više predsjednik sam odlučivao. "Postupak bi sa uključenom strukom trebao biti transparentniji", poručio je Bošnjaković.

9:50 Žagar: Što ćete učiniti već sutra da s počnu graditi javno domovi po županijama, kako bi domovi bili dostupni građanima

Plenković: Pridružujem se izrazima sućuti obiteljima stradalih u Andraševcu. Ja sam bio odmah u subotu ujutro tamo, na mjestu tragedije. Mi smo usvojili strategiju socijalne skrbi za starije osobe koju provodimo u periodu od 2017. do 2020. Ono što su naučene lekcije je sljedeće: kroz novi zakon o soc. skrbi i kroz učinkovtiji inspekcijski nadzor treba vidjeti ima li još takvih slučajeva, da li svaki od tih objekata je izgrađen prema najvišim standaridma, imaju li broj korisnika koji trebaju imati... Takvih domova ima preko 700, točnu sliku imat ćemo nakon što se sve istraži. To je nažalost pouka ove velike tragedije.

Žagar: Niste mi odgovorili na pitanje što žete učiniti da se javni domovi počnu graditi.

9:48 Pernar: Nisam zadovoljan s odgovorom premijera. Ivica Kirin se predstavlja kao pošten čovjek, ali njemu se baš sudi za izvlačenje novca u aferi Fimi media. Zanima me odgovor na pitanje kada HDZ misli vratiti 24 milijuna kuna koje je ukrao preko Fimi medije...

9:47 Jandroković je prozvao Beljaka i Grmoju... Grmoja je kazao da je Beljak došao do njega.

9:44 Pernar: Javnost zanima zašto još nije napravljena obdukcija Siniše Palma, pročelnika u Virovitici koju je sumnja javnost ubijen. Nakon što se saznalo da 17 milijuna kuna fali iz Grada Virovitice. Tim više što se godinama događalo izvlačenje i kako je moguće da nitko to godinama nije primijetio. Kako je moguće da se sva krivnja svali na jednom čovjeka? "Nema opravdanja za činjenicu da druga osoba nije provjeravala stanje računa kao nia za činjenicu da je jednoj osobi dalo apsolutno raspolaganje sredstvima. Trebalo je provjeriti stanje novčanih sredstava sa stanjem knjigovodstvenih stavaka", iščitao je Pernar diio zapisnika.

PlenkovićPitanja treba postaviti nadležnom državnom odvjetništvu

9:40 Na početku sjednice Gordan Jandroković zahvalio je Kolindi Grabar Kitarović na dosadašnjoj suradnji te čestitao izabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Redoslijed postavljanja zastupničkih pitanja utvrđen je ždrijebom:

1. Ivan Pernar (SIP)
2. Tomislav Žagar (NZ)
3. Ante Bačić (HDZ)
4. Anđelko Stričak (HDZ)
5. Furio Radin (NZ)
6. Žarko Tušek (HDZ)
7. Davor Bernardić (SDP)
8. Bojan Glavašević (NZ)
9. Stjepan Čuraj (HNS)
10. Dragana Jeckov (SDSS)
11. Franjo Lucić (HDZ)
12. Zlatko Hasanbegović (BLOK)
13. Kažimir Varda (BM 365)
14. Nikola Grmoja (Most)
15. Gordan Maras (SDP)
16. Petar Škorić (HDZ)
17. Ivan Ćelić (HDZ)
18. Branko Hrg (HDS)
19. Domagoj Mikulić (HDZ)
20. Peđa Grbin (SDP)
21. Branko Bačić (HDZ)
22. Dražen Barišić (HDZ)
23. Ines Strenja (Most)
24. Željko Jovanović (SDP)
25. Anka Mrak-Taritaš (GLAS)
26. Ante Pranić (NLM)
27. Krešo Beljak (HSS)
28. Mladen Madjer (BM 365)
29. Domagoj Hajduković (SDP)
30. Božica Makar (HNS)
31. Sabina Glasovac (SDP)
32. Tulio Demetlika (IDS)
33. Miro Totgergeli (HDZ)
34. Branka Juričev-Martinčev (HDZ)
35. Slaven Dobrović (Most)
36. Saša Đujić (SDP)
37. Dražen Srpak (HDZ)
38. Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ)
39. Stipo Šapina (HDZ)
40. Dragica Vranješ (HDZ).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara