Margelov institut: Hrvatska ne čini ništa oko uhićenja nacističkog zločinca Milivoja Ašnera

Foto: mup

POVODOM Međunarodnog dana sjećanaj na žrtve Holokausta, Margelov institut je poslao pismo čelnim ljudima hrvatskih institucija kako bi ponovno upozorio na inerciju institucija oko izručenja nacističkog zločinca Milivoja Ašnera.

"Obraćam Vam se povodom Međunarodnog sjećanja na žrtve Holokausta 27. siječnja 2011. godine, kao osoba koja je razotkrila svijetu ime i zločinačko djelo šefa ustaške policije Milivoja Ašnera (1913), osobe koja je u smrt poslala na stotine civila Požeške kotline i grada Požege temeljem rasnog zločinačkog zakonodavstva kvislinške Nezavisne Države Hrvatske kroz period 1941–42. godine.

Ašner slobodan u Klagenfurtu

Od 2004. godine do danas predstavljam posljednji glas svih žrtava Milivoja Ašnera, znanih i neznanih, a u cilju pravnog procesuiranja osobe koja se trenutno nalazi pod zaštitom austrijskih vlasti i koja nikada – otkad postoji Interpolova tjeralica i zahtjev Republike Hrvatske za njegovim izručenjem Županijskom sudu u Požegi – nije bila ni dana u pritvoru (niti u Hrvatskoj, niti u Austriji), a od bijega iz Hrvatske već sedmu godinu nesmetano prebiva u Klagenfurtu.

Premda su austrijska židovska zajednica i Centar Simon Wiesenthal uložili znatne napore da se toga ratnog zločinca kazni, uz opasku da istoga potražuje i Republika Srbija, ističemo i naglašavamo kako su zadnji koraci protiv ovog izvršitelja genocida i Holokausta provedeni upravo u vrijeme mandata predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera. No da apsurd bude veći, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader jest u pritvoru u Austriji, dok Ašner uživa sva građanska prava i slobode, iako je izgubio austrijsko državljanstvo. Ne želim ulaziti u komentiranje procesa koji se vodi protiv bivšeg hrvatskog premijera, ali želim istaknuti da ogromna volja i angažman hrvatskih vlasti uz potporu medija koji se ulaže prema Austriji za progon Ive Sanadera, nikada, ponavljam nikada u toj mjeri nije uložen za pravni progon ustaškog ratnog zločinca Milivoja Ašnera.

Ašneru će prije presuditi biološka dob nego naše institucije

Tražimo stoga, u ime svih žrtava Milivoja Ašnera, na Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, da državne institucije napokon počnu raditi svoj posao, bez obzira što ratni zločin ne zastarijeva, jer vremena je vrlo malo, pa će prije Ašneru "presuditi" biološka dob, nego svi sudovi ovoga svijeta. Ovo je tužna, ali istinita poruka da se za izvršitelje Holokausta više ne traži kazna, pa se samim time Holokaust negira i zaboravlja. Hrvatska ima šansu pokazati svijetu i sebi, ne samo deklarativno, već i stvarno, da može i želi ustrajavanjem na izručenju Ašnera poručiti svima da se zločin Holokausta nikada neće ponoviti, ali niti zaboraviti - nikada više", stoji u priopćenju koje potpisuje direktor Margelova instituta, Alen Budaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara