MARIBOR: POČELA KONFERENCIJA "SUSJEDI BEZ GRANICA"

Predstavnici četiriju regionalnih televizija iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Hrvatske potpisali su u utorak u Mariboru sporazum o međusobnoj suradnji na području produkcije i razmjene informacija, a tom prigodom održana je i konferencija "Susjedi bez granica" na kojoj su sudjelovali predstavnici regionalnih vlasti i predstavnici vlada iz spomenutih četiriju država.Iz Hrvatske su sudjelovali državna tajnica u Ministarstvu europskih integracija Marija Pejčinović Burić i zamjenik ministra kulture Ante Mandarić.

Na susretu je sudjelovao i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji se tom prigodom sastao i s mariborskim gradonačelnikom Borisom Sovičem.

Sudionike skupa pozdravio je uvodnim govorom slovenski premijer Anton Rop, koji je uz ostalo istaknuo važnost regionalnog povezivanja koje je i do sada postojalo a sadašnjim proširenjem EU može dobiti nove dimenzije.

Pozdravljajući sudionike skupa mariborski gradonačelnik Boris Sovič rekao je kako vjeruje da će nakon sadašnjeg petog kruga proširenja uskoro slijediti i sljedeće te da će i Hrvatska za relativno kratko vrijeme postati punopravnom članicom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sovič je istaknuo važnost koju u jačanju suradnje, povjerenja i prijateljstva mogu imati projekti medijskog povezivanja, kakvo je i osnivanje prekogranične televizije, dodajući da to anticipira trendove koji postoje u Europi.

Šef Misije EU u Ljubljani Erwan Fouere izjavio je, pozdravljajući sudionike skupa, da važnost kulturne suradnje u ujedinjenoj Europi treba više isticati. Govoreći i o važnosti procesa širenja EU, Fouere je podsjetio na izjave predsjednika Europske komisije Romana Prodija te rekao da zemljovid EU neće biti dovršen dok se u njega ne uklope države jugoistočne Europe. "Vrata su otvorena, ali i standardi su visoki", rekao je Fouere ističući da je prvi aspirant s toga područja Hrvatska, te da Slovenija, a i mariborska regija, imaju važnu ulogu mosta u regionalnom povezivanju.

Državna tajnica u Ministarstvu za europske integracije RH Marija Pejčinović Burić rekla je da Hrvatska sa zadovoljstvom i optimizmom gleda na proširenje EU do kojega će doći za dva tjedna. Zadovoljstvo je uzrokovano time što je u interesu Hrvatske da se razvija u prosperitetnom okružju, a optimizam time jer vjerujemo da će vrlo brzo slijediti novo širenje EU u kojemu će sudjelovati i Hrvatska.

Sastanak o regionalnoj suradnji televizija iz Maribora, Varaždina, Graza i mađarskog Sombatelja nastavlja se popodne.

(Hina) xlf ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara