Marić najavio veliku analizu poreznog sustava: Možemo i moramo smanjiti porez na dohodak

Marić najavio veliku analizu poreznog sustava: Možemo i moramo smanjiti porez na dohodak

Foto: FAH, 123rf

MINISTAR financija Zdravko Marić istaknuo je gostujući u RTL Direktu kako će njegov resor ove godine napraviti sveobuhvatnu analizu cijelog poreznog sustava.

Marić smatra kako nam zbog pada kreditnog rejtinga neće biti skuplje zaduživanje.

"Bez obzira na taj pad, mi smo sada praktički po sve tri rejting agencije na istom. Dakle, dvije razine ispod investicijskog rejtinga. Ali to je nekakva početna osnova. Ova godina je godina izazove u kojoj trebamo u najmanju ruku stabilizirati izglede kreditnog rejtinga, a u godini koja slijedi i napasti poboljšanje kreditnog rejtinga", rekao je Marić dodavši da je realan scenarij da tek iduće godine očekujemo rast kreditnog rejtinga.

Ministar kaže da Vlada pokušava pronaći način kako bi stimulirala kreditnu aktivnost.

"U dobrom dijelu likvidnost financijskog, prije svega bankarskog zaista na pristojnoj razini. Uz to, otvaraju nam se mogućnosti i dodatnih izvora financiranja kroz međunarodne institucije, a po novom i kroz europske fondove. Međutim, ono što smo danas na konferenciji komentirali, uz bankarski sektor, tu je i strana Vlada. Pokušavamo pronaći određena rješenja i modele kako bismo stimulirali tu kreditnu aktivnost. Ispred Vlade govorim da ćemo pokušati sve moguće barijere i prepreke kreditnim aktivnostima eliminirati. Isto tako, i bankarski sektor i mi i poduzetnici trebamo raditi na jednom ključnom elementu - stvaranje i pojačavanje potražnje za tim kreditima", objašnjava Marić.

Za financiranje malog i srednjeg poduzetništva ovu godinu će se naći 300 milijuna eura.

"Sve skupa, mi planiramo stvoriti jednu shemu koja će za ovu godinu biti na razini oko 300 milijuna eura za malo i srednje poduzetništvo. To je jedna nova shema, odnosno unaprijeđena u odnosno na ono što smo imali prije", rekao je Marić.

Smanjenje poreza na dohodak

Kaže da treba smanjiti porez na dohodak, ali i analizirati cijeli porezni sustav.

"Mi smo najavili da ćemo ove godine napraviti sveobuhvatnu analizu ne samo poreza na dohodak, nego cijelog poreznog sustava. Danas se na konferenciji potegnulo pitanje upravljanja. Ne samo u državnom, već i u realnom sektoru, gdje su poduzetnici rekli da postoje upravljačke strukture gdje ima određeni problem", rekao je Marić.

No, Marić nije želio otkriti puno više o rasterećenju poreza na dohodak, odnosno povećanju neoporezivog dijela plaće.

"Trenutno ne mogu ništa reći jer je to pod analizom. Ako i ostane 40 posto, ona mora startati na puno višoj razini dohotka. Menadžeri i ostali na vodećim pozicijama imaju apel iz sektora visokih tehnologija da traže određene korekcije u poreznom sustavu jer imaju atraktivne ponude", komentirao je.

Umjesto bolnih rezova, Marić bi koristio termin "racionalnija i efikasnija upotreba".

"To je neminovno. Između ostalog, to nas čeka u strukturnom i reformskom paketu kojeg je Vlada najavila", zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara