Marić: Nakon stanke počinjemo raditi na povećavanju minimalca

Marić: Nakon stanke počinjemo raditi na povećavanju minimalca
Screenshot: HRT

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar financija Zdravko Marić na HRT-u je govorio o ovogodišnjem proračunu, gospodarskoj situaciji i drugim temama. 

Vlada je projicirala proračunski manjak na 25 milijardi kuna, a na pitanje kakvi su posljednji podaci i hoće li predviđanja biti u tim gabaritima ministar je rekao da je Hrvatska s dobro poznatim programima praktično postigla sve potrebe za financiranjem.

"Naše su potrebe s covidom porasle s 30,5 milijardi kuna na 64 milijarde kuna. U ovakvim okolnostima kakvim jesmo, možemo sa zadovoljstvom konstatirati da smo sve obveze za financiranjem u 2020. godini ispunili", rekao je Marić.

Gospodarstvo na jesen

Marić kaže da se za ovu godinu prognozirao pad od 9,4 posto. 
"Za mjesec dana vlada će izaći s novim projekcijama temeljem svih saznanja kojima ćemo raspolagati i vlada stoji iza svih projekcija koje je stavila u funkciju. Kazao je kako su sve mjere koje su od prvog dana stavljene u funkciju bile usmjerene na očuvanje likvidnosti i očuvanje radnih mjesta", rekao je Marić i dodao kako smo prvi val adekvatno amortizirali, ali da su novi dani pred nama te će vlada pratiti epidemiološku sliku. 

Rast minimalne plaće i smanjenje poreza?

Na pitanje kada se može očekivati rast minimalne plaće i smanjenje poreza, Marić je rekao kako će se već nakon ljetne stanke početi raditi na tome.

"Kao ministar financija zagovaram prema poreznim obveznicima maksimalnu odgovornost koju moramo zagovarati, što smo činili i u protekle 4 godine, te se što prije vratiti na putanju uravnoteženog proračuna", rekao je i dodao kako će se paralelno s tim raditi veća apsorpcija iz fonda oporavka i otpornosti, a također paralelno s tim radit će se na procesu poreznog rasterećenja.

Istaknuo je kako će na jesen biti poznati detalji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara