Marić otkrio koliko će poskupjeti cigarete

Marić otkrio koliko će poskupjeti cigarete
Foto: FaH/123rf

MINISTAR financija Zdravko Marić najavio je korekciju trošarina zbog kojih će cigarete poskupjeti dvije kune.

"Mogu najaviti uredbu kojom će se posebno regulirati posebni porez i trošarine na cigarete", rekao je Marić, koji u Dubrovniku sudjeluje na HBOR-ovoj konferenciji o poticanju izvoza, dodajući kako su prema europskoj metodologiji naše trošarine na duhanske proizvode pale ispod minimalne razine.

Prosječna kutija cigareta poskupjet će dvije kune

"Doći će do određene korekcije, ali naša je korekcija puno manja nego li one koje smo čuli da dolaze iz nekih drugih resora. Naš je prijedlog - do kraja godine porast prosječne cijene kutije cigareta do dvije kune", rekao je Marić.

"Drugi resori" koje je Marić spominjao je Ministarstvo zdravlja, čiji je ministar Milan Kujundžić izjavio kako treba pronaći realno rješenje u prijedlogu da se za 50 posto povećaju cijene cigareta i alkoholnih pića, te da se dio tog novca preusmjeri u zdravstveni sustav.

Marić se također se osvrnuo na posebni porez na automobile, koji je ove godine smanjen za trećinu. "U isto vrijeme dolazi do promjene metodologije praćenja ispušnih plinova u EU, a naša je namjera napraviti korekcije kako ne bi došlo do novog poskupljenja", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara