Marić se pohvalio u saboru: "Hrvatska troši onoliko koliko zarađuje"

Marić se pohvalio u saboru: "Hrvatska troši onoliko koliko zarađuje"

Foto: FAH

MINISTAR financija Zdravko Marić danas se, u saborskom Aktualnom prijepodnevu, pohvalio stanjem i trendovima hrvatskih javnih financija, suficitom i smanjenjem javnog duga drugu godinu za redom, rekavši kako Hrvatska troši onoliko koliko zarađuje.

"Hrvatska iz proračuna poreznih obveznika troši onoliko koliko zarađuje, nakon dugo vremena u takvu smo se situaciju doveli realnim i racionalnim planiranjem, a poglavito odgovornim izvršavanjem proračuna", istaknuo je Marić odgovarajući na upit HDZ-ove Gordane Perić kakvi su trendovi u javnim financijama.

Pozivajući se na preliminarne podatke za prošlu godinu, Marić ističe kako je vidljivo značajno bolje izvršenje državnog proračuna, napredak u izvršavanju proračuna izvanproračunskih korisnika. "Kad se tome doda i lokalna samouprava, možemo konstatirati da smo proteklu godinu završili ne samo s balansiranim proračunom, nego u suficitu, dakle ostvarili smo višak prihoda nad rashodima i to je glavni razlog zašto naš javni dug, drugu godinu za redom, bilježi smanjivanje s 82, 5 na 78 posto", odgovorio je ministar zastupnici Perić.

Važnost Đure Đakovića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada respektira i razumije važnost Đure Đakovića za Slavonski Brod, poručila je potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić HDZ-ovu Peri Ćosiću koji je prenio bojazni da vlada neće brinuti o toj tvrtki nakon što ju je vlada, revidirajući listu tvrtki od strateškog i posebnog interesa, skinula s te liste.

Pozornost koju vlada posvećuje društvima u kojima je dioničar, nije povezana s bilo kakvim popisom, ističe Dalić i navodi da nova Uprava Đure Đakovića ima vrlo jasne instrukcije da treba učiniti "najveće napore" u daljnjim aktivnostima za traženje potencijalnog strateškog partnera, proširenju tržišta i broja kupaca, te poduzeti sve mjere na smanjivanju troškova, restrukturiranju.

Država će u mjeri u kojoj je dioničar, a to je 38 posto, očekujući podršku drugih dioničara, podržati sve aktivnosti na jačanju proizvodnje i povećanju broja partnera i kupaca Đure Đakovića i traženju strateškog partnera kao što je činila i do sada, rekla je Dalić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić očekuje da će novi zakon o poljoprivrednom zemljištu te europske potpore donijeti pomake u domaću poljoprivredu. Očekujem da ćemo u ovoj i idućoj godini imati više farmi, efikasniju i konkurentniju hrvatsku poljoprivredu, da će se negativni trendovi pretvoriti u pozitivne, odgovorio je Tolušić nezavisnom Tomislavu Žagaru koji upozorava da je domaća poljoprivreda u teškom stanju, da trendovi nisu dobri, da se u žitnici Slavoniji uvoze pekarski proizvodi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara