Marić uvjeren da vlada neće pasti i da Agrokorov dug neće plaćati porezni obveznici

Marić uvjeren da vlada neće pasti i da Agrokorov dug neće plaćati porezni obveznici

Foto: FaH

MINISTAR financija Zdravko Marić izjavio je danas kako u vladi očekuju da trošak financijskog restrukturiranja i otplate duga Agrokora te nijedan drugi trošak vezan za taj koncern neće pasti na teret poreznih obveznika, a predstavljeni plan održivosti za Agrokor označio je kao ključni korak u financijskom i poslovnom restrukturiranju Agrokora i njegovih kompanija.

Komentirao plan održivosti za Agrokor

"Teško je išta garantirati, ali vlada je od početka vrlo jasno komunicirala da cijelu problematiku i cijeli ovaj proces vodi u smjeru da ne bude nikakav teret za porezne obveznike. Dakle, vlada očekuje da ni trošak financijskih restrukturiranja, niti otplate kredita, niti bilo koji drugi trošak vezan za Agrokor neće pasti na teret poreznih obveznika", rekao je Marić u intervjuu za Novu TV.

Upitan kako tumači predstavljeni plan održivosti za Agrokor, odgovorio je kako to smatra ključnim korakom u financijskom i poslovnom restrukturiranju Agrokora i njegovih kompanija.

"To je ključni korak koji slijedi, financijsko i poslovno restrukturiranje koncerna Agrokor i njegovih kompanija. Ključni korak u cijelom ovom procesu. Onaj prvi dio, kada je zapravo bio glavni naglasak na osiguravanju likvidnosti kako bi pojedine kompanije dobile dostatna sredstva za funkcioniranje, bio je kompleksan, ali ovaj bi smatrao čak još i važnijim", kazao je Marić.

O oporbenom prijedlogu opoziva vlade: Uvjeren sam da imamo većinu


Istaknuo je kako je apsolutno uvjeren da će vlada osigurati većinu u saboru kako bi se argumentirano odbila oporbena inicijativa za opozivom vlade zbog Agrokora.

"S druge strane, moram apostrofirati da, kada imate ovako kompleksnu situaciju, bez da ikome imputiram išta jer u demokratskom procesu svi imaju pravo na sve u smislu parlamentarne procedure, ipak malo više konstruktivnosti i malo više vlastitog doprinosa i općenito odgovornosti za ovakvu kompleksnu situaciju bi svima nama i cijeloj državi bilo više od koristi", poručio je.

Marić je izvijestio kako u njegovom ministarstvu planiraju paralelno izaći s prijedlogom rebalansa ovogodišnjeg proračuna te državnog proračuna za iduću godinu, te čine sve kako bi to bilo ovoga tjedna.

Porez na nekretnine odgođen do daljnjeg

Za rebalans je kazao kako će ponovno dobrim dijelom biti tehnički, budući da neće biti probijanja rashodne strane proračuna.

Ustvrdio je kako je uvođenje poreza na nekretnine odgođeno "do daljnjega", ali da će neki njegovi elementi "vjerojatno biti apostrofirani i akceptirani u postojeći zakon o komunalnom gospodarstvu", iako sigurno ne već u idućoj godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara