Marine Le Pen: Banke su objavile fetvu protiv moje stranke

Marine Le Pen: Banke su objavile fetvu protiv moje stranke

Foto: Gullver Getty

ČELNICA francuske krajnje desne političke stranke Marine Le Pen optužila je dvije banke da su objavile "bankovnu fetvu" jer su zatvorile njezin i račun stranke u nakani da ušutkaju Nacionalnu frontu (FN).

Banke su objavile da su postupale u skladu s regulatornim zahtjevima, ali nisu ponudile objašnjenja za zatvaranje računa.

Oporavljanje od poraza

Le Pen se oporavlja od poraza na prošlogodišnjim parlamentarnim i predsjedničkim izborima tijekom kojih je optužila francuske banke da su politički pristrane jer su joj uskratile zajmove za kampanju.

"To je pokušaj da se uguši oporbena stranka i nijedan demokrat ne bi to smio dopustiti", rekla je Le Pen na konferenciji za novinare i pozvala predsjednika Emmanuela Macrona i druge političke stranke da podupru FN.

Najavila je da će FN tužiti banku Societe Generale i njezinu podružnicu Credit du Nord. Planira tužiti i banku HSBC jer je ta zatvorila njezin osobni račun.

Societe Generale je odbacila optužbe da je pod utjecajem politike i sve tri banke ustvrdile su da su postupale u skladu s propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj banke imaju pravo zatvoriti račun uz prethodnu obavijest klijentu i nisu dužne navoditi razloge za takvu odluku.

Teškoće s financiranjem

FN već dugo ima teškoća s financiranjem. Ta je stranka pod istragom zbog devet milijuna eura zajma koji je dobila 2014. od nekadašnje ruske banke.

Stranka je potrošila 12,5 milijuna eura na predsjedničke izbore u ovoj godini, a pristaše stranke od tada su zamoljeni da izravno pomognu novcem.

Na konferenciji za novinare Le Pen je zamolila pristaše da reagiraju na zatvaranje stranačkih računa. Nešto kasnije u srijedu hashtag "JeQuitteLaSG" (što znači ''napuštam Societe Generale'') pojavio se na Twitteru u Francuskoj.

Glasnogovornik francuske vlade Christophe Castaner rekao je da bi stranka FN trebala imati pravo na svoj bankovni račun i njime se redovito koristiti.

"Ali ja ne znam zašto je banka svome klijentu Nacionalnoj fronti rekla 'Hvala i zbogom', tako da ne mogu komentirati taj slučaj", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara