Marko Polo napokon odsukan

Tekst. Z.J.
Foto: Nikša Stipaničev / Cropix

NAKON što se 24. listopada nasukao na otočić Sit, Marko Polo je danas napokon odsukan. Tegljači Jadranskog pomorskog servisa jutros su oko 5 sati ujutro počeli odsukavati trajekt Marko Polo s otočića Sit.

Nakon izvlačenja će stručnjaci potpuno provjeriti stanje broda i oštećenja. U priopćenju su prije desetak dana, iz Jadrolinije su najavili da je njihov plan u potpunosti sanirati oštećenja i modernizirati brod da bi nakon 2010. prevozio isti broj ljudi. S Jadranskim pomorskim servisom je Jadrolinija sklopila ugovor koji predviđa primopredaju trajekta u brodogradilištu Mali Lošinj.

Crna kutija će rasvijetliti okolnosti havarije

Podsjećamo, ranije je obavljena procjena stručnjaka iz Hrvatskog registra brodova, ronioca i Jadrolinije, a na mjestu nesreće bile su postavljene brane kao pomoć u izvlačenju. Prije izvlačenja su sanirana znatna oštećenja na brodu i zatvorene sve pukotine.

Istragu o razlozima nasukavanja provode inspektori sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Već je ispitan zapovjednik broda Zdenko Radić, dežurni časnik, kormilar i upravitelj stroja, a uzeti su im i uzroci krvi za testiranje na alkohol i droge. Slučaj bi trebalo rasvijetliti otvaranje crne kutije broda, ali nije najavljeno kad bi se to trebalo dogoditi. Istražitelji zasad ne mogu potvrditi niti navode nekih svjedoka kako je Marko Polo prije nasukavanja udario i u otok Velika Balabra kraj Sita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara