Marko Rakar pušten: Josipovićev savjetnik mi je predložio da odem na policiju

Tekst: P.Vidov, J. Šimac
Foto: Ronald Goršić / Cropix

MARKO RAKAR večeras je bio u svom uredu gdje je policija izvršila pretres. Istovremeno, izvršen je i pretres u njegovom stanu u Novoj Vesi. Oko 23:40 sati Rakar je pušten iz krim policije u Heinzlovoj.

"U 15:40 sati uhićen sam zbog osnovane sumnje u odavanje službene tajne", rekao je Marko Rakar nakon što ga je policija pustila na slobodu, te dodao kako su ga dame i gospoda u policiji tretirali vrlo korektno i pomogli mu da shvati zbog čega je zapravo zatvoren.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost savjetovao Rakaru da ode na policiju

"Nakon dojave web mastera ustanovio sam da se na jednom portalu pojavio komentar u kojem se navodi da sam ja objavio registar. Ta pretpostavka bazirana je na tehničkom detalju kojeg ja nisam tijekom noći uspio shvatiti. Uhvatila me panika, cijelu noć nisam oka sklopio", kaže Rakar.

"Jučer navečer sam također zvao Ured predsjednika, a tijekom noći sam se mejlom i dopisivao s predsjednikom Josipovićem. Ujutro u 7:15 čuo sam se sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Sašom Perkovićem i on mi je savjetovao da se javim policiji. To sam i napravio", kaže Rakar.

"Hvala novinarima koji su me podržali, svaka im čast"

Rakar je dodao da je policija izuzela neke predmeta u pretrazi njegovog stana i ureda. Na novinarsko pitanje je li on objavio registar branitelja, Rakar odgovara: "Nisam ja objavio registar branitelja. Ja sam tom konstrukcijom bio prestravljen, zbog toga sam se znojio cijelu noć. Pojavili su se određeni bijesni ljudi koji smatraju da sam ja kriv i to je za mene veliki problem. Tražim da se to istraži i dokaže da nisam kriv. Ne znam kako bi se to moglo dokazati, ali spreman sam i postati religiozan samo ako se to riješi", kaže Rakar.

Na pitanje naše novinarke je li čuo da ga je skupina novinara Indexa, Neta i Novog lista došla podržati, Rakar je odgovorio da je toga svjestan: "Svaka im čast i puno im hvala".

Uhićen jer je odbio poligraf?

Njegov odvjetnik Maro Mihočević još je ranije najavio da će Rakar biti pušten u kasnim noćnim satima. Pojasnio je kako Rakaru nije određeno 24-satno zadržavanje u pritvoru, kako su neki mediji objavili, već da je rok 24 sata nakon uhićenja da ga se pusti ili da se nastavi postupak. Rakar je uhićen u srijedu oko 15.40, pa prema tome je teoretski mogao biti zadržan do 15.40 sati u četvrtak prije puštanja ili izvođenja pred istražnog suca. Kako piše Večernji list, uhićen je jer je odbio poligraf. Njegov odvjetnik oko 21 sat došao je u Heinzelovu.

Načelnik krim policije Vitomir Bijelić izjavio je u Otvorenom da je Rakar uhićen kako ne bi uništio dokaze koje bi mogli otkriti tko je objavio Registar.

Rakar sam otišao na policiju

Nesuđeni analitičar u Uredu Ive Josipovića i poznati bloger, danas je uhićen, potvrdio je za Index glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec! Rakar je uhićen pod sumnjom da je počinio kazneno djelo odavanja službene tajne.

Borovec nam je rekao kako je Rakarovo uhićenje povezano s objavom Registra branitelja, ali također napomenuo da to ne znači da je on objavio registar. Rakar je jutros sam otišao na policiju nakon što se proširila priča da je upravo on povezan s objavom Registra branitelja.

Rakar je u policiju navodno otišao kako bi to demantirao, ali najprije je zadržan na razgovoru pa zatim i uhićen. Iz policije za sada nema konkretnih informacija o razlozima njegova uhićenja osim da je slučaj povezan s objavom Registra.

Tko mu podmeće: Kod s njegovih dosadašnjih stranica povezuje Rakara s Registrom branitelja

Kod sa stranice www.registarbranitelja.com navodno je poveznica s Markom Rakarom. Kako piše Jutarnji list, isti je kod i na drugim Rakarovim stranicama, pa čak i na službenoj stranici Josipovića kad je bio predsjednički kandidat. No, s obzirom da se taj kod bez problema može iskopirati, treba se postaviti pitanje tko podmeće Marku Rakaru.

Rakarovu odvjetniku nisu dopustili da bude prisutan na ispitivanju?

Rakar je jutros najprije bio na razgovoru u Ravnateljstvu policije, kamo je otišao svojevoljno, a zatim su ga poslali u sjedište kriminalističke policije gdje je zadržan na ispitivanju, a zatim i uhićen. Neslužbeno se doznaje da policajci nisu dopustili Rakarovu odvjetniku da bude prisutan za vrijeme ispitivanja.

Josipović nema komentara na uhićenje svog nesuđenog analitičara

Više informacija o uhićenju Marka Rakara pokušali smo dobiti i iz njegova nesuđenog radnog mjesta, Ureda Ive Josipovića. No, dobili smo tek šablonsku poruku da predsjednik nema komentara. "Čekamo da vidimo što će utvrditi istraga", poručio nam je Josipović preko svoje glasnogovornice.

Podsjećamo, Rakar je bez posla analitičara u Uredu predsjednika ostao nakon što je u javnost procurila informacija da je državi ostao dužan gotovo milijun kuna zbog svoje propale tvrtke Prius. Rakar je to priznao i na svom blogu, dodavši kako je podmirio 95 posto dugova koje je tvrtka imala, a Josipović je poručio da osoba koja nije platila porez ne može raditi u Uredu predsjednika.

MORH i Ministarstvo branitelja zbog registra podnijeli kaznene prijave

Podsjećamo, MORH je ranije priopćio da su zajedno s Ministarstvom branitelja podnijeli kaznenu prijavu protiv osobe koja je Registar objavila i protiv osobe koja je dostavila podatke iz registra i tako prekršila službenu tajnu. Iz MORH-a poručuju da se radi o klasificiranim podacima, zbog čega su se u istragu, uz djelatnike MUP-a, uključili i pripadnici Vojne policije, kao i Vojno-sigurnosne obavještajne agencije.

Na Facebooku podrška za Marka Rakara

Odmah nakon što se internetskim prostorom proširila vijest o uhićenju Marka Rakara, poznati je bloger na Facebooku dobio grupu podrške. Grupa "Pustite Marka Rakara kući" zasad broji tek manji broj članova, ali vrlo brzo se širi. "Policiji se Rakar na razgovor javio sam, uznemiren špekulacijama kako ima veze s odavanjem zaštićenih podataka, međutim, niti to nije spriječilo policiju da ga zadrži na ispitivanju i uskrati mu slobodu", navodi se u opisu grupe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara