Markov: Ozbiljan incident je što je Hrvatsku špijunirala vojska bosanskih Srba

PREDSJEDNIK saborskoga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markov ustvrdio je da je to što je Vojska Republike Srpske (VRS) špijunirala Hrvatsku dosta ozbiljan incident o kojemu će sigurno biti dosta govora u idućim danima.

U večerašnjem telefonskom razgovoru za informativnu emisiju "Meta" Nove TV predsjednik saborskoga Odbora za unutarnju politiku izjavio je da ne želi sumnjati u vjerodostojnost tvrdnja neimenovanoga izvora iz međunarodne zajednice da je vojska bosanskih Srba špijunirala Hrvatsku i Federaciju BiH te da posebice ne želi sumnjati u vjerodostojnost SFOR-ovih izvora, odnosno izvora iz NATO-a.

Naime, sarajevski "Dnevni avaz" i banjolučke "Nezavisne novine" objavile su u petak da je Vojska Republike Srpske aktivno špijunirala Republiku Hrvatsku i Federaciju Bosne i Hercegovine, te da je bila aktivno uključena i u pripremanje ubojstva srbijanskoga premijera Zorana Đinđića.

Pri tomu su se spomenuti dnevnici pozvali na neimenovani izvor iz međunarodne zajednice u BiH tvrdeći da su nepobitni dokazi o špijunskim i zavjereničkim planovima vojske bosanskih Srba pronađeni 7. ožujka kada su pripadnici SFOR-a u Banja Luci pretražili objekte koje koristi obavještajna služba VRS-a.

Markov smatra da bi za taj incident djelić odgovornosti trebala snositi i međunarodna zajednica.

Odgovarajući na pitanje je li već kontaktirao Sarajevo ili Banja Luku, Markov je podsjetio da se saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kojemu je na čelu u skladu s ustavnim i zakonskim normama ne bavi operativno-analitičkim poslovima.

Što se pak tiče činjenice da na čelna mjesta hrvatskih obavještajno-sigurnosnih služba već mjesecima nisu imenovani dužnosnici, Markov je istaknuo da ne može prihvatiti ocjenu da su te službe "obezglavljene", dometnuvši kako je poznato da postoje određeni problemi u primjeni Zakona o sigurnosnim službama te da još nisu imenovani čelnici Protuobavještajne i Obavještajne službe.

Ali, ustvrdio je Markov, usprkos tomu sigurnosni sustav Republike Hrvatske funkcionira u potpunosti i ostvaruje svoju ustavnu normu.

Markov se osvrnuo i na današnju izjavu ministrice obrane Željke Antunović da je "kada je riječ o hrvatskome okruženju situacija prilično mirna", rekavši da je "Hrvatska u ovome trenutku sigurno najstabilnija zemlja u regiji što je pokazala i dokazala u pravnome i funkcionalnome smislu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara