Marković: Milošević i Tuđman su priznali dogovor o podjeli BiH

Marković: Milošević i Tuđman su priznali dogovor o podjeli BiH
SLOBODAN MILOŠEVIĆ i Franjo Tuđman su mi osobno potvrdili da su na sastanku u Karađorđevu u ožujku 1991. dogovorili podjelu BiH između Srbije i Hrvatske, izjavio je u četvrtak Ante Marković kao svjedok optužbe na suđenju Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

"Imao sam informaciju o tome o čemu se razgovaralo u Karađorđevu. Milošević i Tuđman dogovorili su da izvrše podjelu BiH između Srbije i Hrvatske a dogovorili su moju smjenu jer sam im smetao", rekao je Marković, posljednji predsjednik vlade bivše SFRJ.

Rekao je da se nakon toga sastao s Miloševićem, tada predsjednikom Srbije, u Beogradu i pokojnim hrvatskim predsjednikom Tuđmanom u Zagrebu, i da im je otvoreno kazao da zna za njihov dogovor.

"Jedan i drugi su mi potvrdili da su se dogovorili oko podjele BiH. Milošević je priznao odmah dok je Tuđmanu trebalo nešto više vremena", rekao je Marković odgovarajući na pitanja glavnog tužitelja Geoffreya Nicea.

I pokojni hrvatski predsjednik i optuženi Milošević, po njegovim su riječima smatrali da je BiH umjetna tvorevina a Bošnjaci izmišljena nacija jer se po Tuđmanu radilo o "islamiziranim katolicima" a po Miloševiću "islamiziranim pravoslavcima".

Također su smatrali da podjela BiH neće izazvati rat, jer su u toj zemlji u većini Srbi i Hrvati a za Bošnjake su predvidjeli enklavu.

Očekivali su podršku Europe jer ona ne želi muslimansku državu, a Tuđman mu je rekao da će se povijest ponoviti i "Bosna šaptom pasti", rekao je svjedok.

Marković je rekao da je obojicu čelnika upozorio kako će to dovesti do rata, žrtava, izbjeglica i "palestinizacije" BiH i da će biti "krvi do koljena" te najavio da će se boriti protiv toga.

Sa svojim je saznanjima nešto kasnije upoznao i pokojnog bošnjačkog čelnika Aliju Izetbegovića, koji mu je stavio na raspolaganje snimke presretnutih razgovora Miloševića i Radovana Karadžića o naoružavanju bosanskih Srba preko JNA, u okviru tzv. plana RAM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Marković je te činjenice iznio na vladi ali je slovenski admiral Stane Brovet tvrdio da JNA nema ništa s tim, rekao je.

U sudnici je emitirana jedna od tih snimaka na kojima je svjedok prepoznao glasove Miloševića i Karadžića. Milošević u lipnju 91. naređuje Karadžiću da "mobilizira banjalučku grupaciju" i krene na Kupres, te se javi generalu JNA Uzelcu za oružje i helikoptere.

Ante Marković, koji je bio predsjednik vlade SFRJ od ožujka 1989. do ostavke u prosincu 1991., rekao je da u haškoj sudnici po prvi put nakon 12 godina iznosi svoja stajališta o tim zbivanjima.

Govorio je o formiranju svoje vlade, programu stabilizacije i ekonomskih i političkih reformi koje su vodile uvođenju višestranačkog sustava.

Objasnio je protivljenje Miloševića i Srbije tim reformama koje su brzo dale uspjeha, inflacija je svedena na nulu, devizne rezerve su porasle na 11 milijardi dolara, vanjski dug je smanjen s 21 na 12 milijardi dolara.

Milošević je konstantno opstruirao vladu i reforme, rekao je Marković, navodeći primjer masovnog povećanja plaća u Srbiji, upada Narodne banke Srbije u platni sustav kada je "opljačkano" 2,5 milijarde dolara.

Marković je govorio i o sudbini Ivana Stambolića, koji je nestao 1999. nakon što je njemu u telefonskom razgovoru rekao da se mora politički reaktivirati nakon bombardiranja NATO-a.

Marković nastavlja svjedočiti na suđenju Miloševiću.



Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara