Markus Soeder ponovo izabran za predsjednika njemačke Kršćansko-socijalne unije

Markus Soeder ponovo izabran za predsjednika njemačke Kršćansko-socijalne unije
Foto: EPA

AKTUALNI predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder danas je na početku dvodnevnog stranačkog kongresa u Münchenu potvrđen za lidera stranke.

Soeder izabran s 91,3 posto glasova

Soeder je izabran s 91,3 posto, što promatrači smatraju uspjehom prije svega zbog unutar stranke spornih reformi koje je Soeder pokrenuo otkako je početkom godine preuzeo čelništvo CSU-a. 

Soeder, koji od prošle godine obnaša i dužnost bavarskog premijera, u govoru je koji je prethodio izboru oštro napao stranke Zeleni i Alternativa za Njemačku (AfD) koje su se na posljednjim izborima pokazale kao glavni konkurenti CSU-u koji u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju.

Soeder: AfD je novi NPD

Soeder je pritom AfD usporedio s ekstremno desnom Nacional-demokratskom strankom Njemačke (NPD).  "Radikalni dio AfD-a želi povratak u tridesete godine prošlog stoljeća. AfD je novi NPD", rekao je Soeder. 

Predsjednik bavarskih demokršćana je kritizirao i moguću koaliciju socijaldemokrata, stranke Ljevice i Zelenih na saveznoj razini. 

"Koalicija crveno-crveno-zeleno bi našoj zemlji nanijela veliku štetu i bacila je nekoliko godina unatrag", rekao je Soeder pred oko 700 izaslanika na kongresu. 

Soeder: Bavarska je bila zemlja automobila i to će i ostati

On je pritom posebice kritizirao klimatsku politiku uperenu djelomice i protiv automobilske industrije koja s Audijem i BMW-om upravo u Bavarskoj ima najsnažnije uporište. 

"Bavarska je bila zemlja automobila i to će i ostati. Tu neće biti nikakvih ustupaka", rekao je Soeder. Stranku je pozvao da ga podrži u započetim reformama kojima je cilj CSU učiniti, kako je rekao, modernijim, što se posebice odnosi na klimatsku politiku. 

"Neće biti dovoljno da dalje radimo po starom. CSU mora biti stranka koja nameće tempo, a ne da slijedi druge", rekao je Soeder stranačkim kolegama. 

On je poručio da se CSU mora promijeniti kako bi ostao "moderna i budućnosti okrenuta stranka". Drugog dana stranačke konvencije, u subotu, CSU bi trebao prihvatiti reformski program koji bi, kako je priopćeno, CSU trebao učiniti "mlađim, modernijim i s više ženskih članova na vodećim pozicijama". Daljnji cilj je postati i vodeća digitalna stranka u Njemačkoj. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara