Marokanski novinari na sudu zbog članka koji "šteti islamu"

JEDAN marokanski novinar i jedan urednik trenutno su na suđenju zbog članka u svom časopisu "Nichane", a čiji je naslov bio "Šale: kako se Marokanci smiju religiji, seksu i politici".

Tužiteljstvo je optužilo Drissa Kiskesa i Sanaa al-Ajija za "nanošenje štete islamskoj religiji" i "izdavanje i distribuciju članaka koji su u suprotnosti s moralom", i prijeti im do 5 godina zatvorske kazne.

Nakon izdavanja članka, vlasti su odmah zabranile časopis i povukle sva njegova izdanja iz prodaje. Novinari su nakon toga dobili prijetnje smrću. Kažu da nisu htjeli napasti religiju, nego prikazati kako Marokanci vide humoristične strane religije, politike i seksa. Ali, vlada se ne slaže s tim i kaže da je ruganje religiji jedan od najtežih zločina koje novinar može počiniti.

Maroko je, posebno od 1999., kad je na vlast došao kralj Mohammed VI, smatran jednom od zemalja u regiji koja ima najjaču slobodu govora. Ali, mnoštvo novinara još uvijek prakticira veliki nivo autocenzure, dok se zna dogoditi i ovakav slučaj suđenja zbog objavljivanja vlasti "neprimjerenih sadržaja".

Ovaj slučaj ponovno baca sjenu na reforme koje su se počele provoditi od 1999. i prijeti vratiti zemlju u vremena kad su novinari itekako morali paziti što pišu.

Organizacija Reporteri bez granica osudila je ovaj čin i rekla: "Povlačeći ovaj potez, marokanske vlasti podsjećaju svakog tko je možda zaboravio, da sudstvo uvijek može biti iskorišteno da bi zabranilo slobodu izražavanja".

Reporteri napominju da u Maroku još uvijek ima tabu tema, koje uključuju status monarhije, islam kao državnu religiju, Zapadnu Saharu, vojsku ili moral. Podsjetili su na slučaj novinara Alija Lmrabeta, koji je dobio 10-godišnju zabranu pisanja zbog članka o izbjeglicama u Sahari.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara