Martino: Talijani će otići kad Irak bude spreman

TALIJANSKI ministar obrane Antonio Martino rekao je da će talijanske snage otići iz Iraka kada iračka vlada bude sposobna sama se sučeliti s terorističkom prijetnjom, piše u ponedjeljak talijanski list Repubblica.

"Ako demokratska vlada Iraka, kako se mi nadamo, bude u stanju sučeliti se s terorističkom prijetnjom, mi nećemo ostati ni jedan dan duže u Iraku od onoga što će se od nas tražiti. Poslije izbora ustanovit će se legitimna demokratska vlada, a to znači da će jedna suverena država s nama usuglašavati vrijeme i način povlačenja naših vojnika", rekao je Martino.

Glede pitanja da li bi NATO mogao zamijeniti talijanske snage, Martino je rekao da za to ne postoje uvjeti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Iraku je angažirano oko 3.000 talijanskih vojnika, koji se uglavnom nalaze na prostoru Nassirije. Prije točno godinu dana u atentatu protiv talijanskih snaga poginulo je 19 talijanskih vojnika.

Talijanske snage su stigle u Irak tek nakon angloameričke intervencije. Talijanski parlament mora svakih šest mjeseci donositi odluku o produženju mandata talijanskim snagama u Iraku. Njihova misija je službeno isključivo humanitarna, odnosno trebaju pomagati iračkom narodu u podizanju škola, bolnica i štititi humanitarne konvoje.

Talijanska ljevica traži povlačenje talijanskih snaga iz Iraka, dok se vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija i dalje obvezuje za ostanak u toj zemlji zajedno s američkim snagama i zalaže se za savezništvo s američkim predsjednikom Georgeom Bushom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara