Na dan nestanka podmornice zabilježena "silovita i neuobičajena" eksplozija

Na dan nestanka podmornice zabilježena "silovita i neuobičajena" eksplozija
Foto: Hina
 
ARGENTINSKA mornarica je priopćila da analiza "hidroakustične anomalije" zabilježene na području gdje je argentinska podmornica bila 15. studenoga, na dan njezina nestanka, upućuje na "eksploziju".

Izvješće koje je argentinska mornarica zaprimila u četvrtak govori o "neuobičajenom, kratkom i silovitom događaju koji nije nuklearnog podrijetla i odgovara eksploziji", rekao je glasnogovornik mornarice Enrique Balbi na tiskovnoj konferenciji.

Zabilježen objekt, ali nije nestala podmornica

 
Objekt koji je zrakoplov američke mornarice zamijetio blizu lokacije posljednjeg javljanja argentinske podmornice nestale prošli tjedan nije podmornica, rekla je glasnogovornica američkog veleposlanstva. 
 
Zrakoplov američke mornarice, P-8A Poseidon, koji se vratio u bazu u Bahia Blanci u Argentini sinoć, među desecima je argentinskih i stranih brodova i zrakoplova koji su uključeni u potragu. Sve je veća zabrinutost da se podmornici bliži posljednji dan sedmodnevne zalihe kisika.
 
Argentinske vlasti analiziraju neobičnu buku otkrivenu pored područja odakle je podmornica, izgrađena u Njemačkoj, poslala posljednji signal.
 
Zvukovi pod vodom su "zvučna anomalija"
 
Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi rekao je sinoć da rezultati analize zvukova pod vodom detektiraju "zvučnu anomaliju" u tom području 15. studenoga ujutro, u isto vrijeme kad je podmornica nestala.
 
Na ustrajanje da odgovori na pitanje bi li zvukovi mogli biti opisani kao eksplozija, Balbi nije odgovorio, a umjesto toga je rekao da vlasti i dalje istražuju zvukove.
 
Deseci zrakoplova i brodova tragaju za podmornicom ARA San Juan, u kojoj su bile 44 osobe, a rezultate sa strepnjom čeka rodbina mornara i cijela Argentina.
 
Podmornica je vjerojatno na morskom dnu
 
Plovilo je vjerojatno na morskom dnu jer je mehanizam za izranjanje ili pokvaren ili ga nije aktivirao član posade, rekao je pomorski istražitelj Fernando Morales Reutersu u telefonskom intervjuu.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podmornica je prošli tjedan bila na putu iz Ushuaije, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 km južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala. Podmornica je započela plovidbu 1983., a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini.
 
Još je prerano odrediti uzrok nestanka ARA San Juana, ali je argentinska podmornička flota bila među vojnim oblastima najviše pogođenima nedostatkom financija.
 
Kratko prije nestanka obavijestili o nestanku električne energije
 
U 2014. flota je zaronjena provela ukupno 19 sati, u odnosu na potrebnih 190 dana "za ispunjavanje operacionalnih i potreba za obukom", prema izvješću u svibnju 2016. specijalističke publikacije Jane's Sentinel.
 
Kratko prije nego što je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenoga, podmornica je izvijestila o nestanku električne energije.
 
Zabrinutost stanjem plovila isplivala je na površinu kada je list Perfil objavio video snimku napetog sastanka između Macrija i rodbine nekih od 44 člana posade.
 
"Treba li netko umrijeti da bi se stvari promijenile? Zar niste mogli uložiti u ovo ranije?", rekla je žena jednog od mornara Macriju.
 
Macri je rekao kako je važna razina održavanja podmornice, ne njezina starost, i da su vlasti uvjerene kako je plovilo u dobrom stanju.  
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Argentinu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Argentina.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara