VIDEO Najmanje troje mrtvih u masovnim prosvjedima protiv izborne prevare u Hondurasu

VIDEO Najmanje troje mrtvih u masovnim prosvjedima protiv izborne prevare u Hondurasu
Foto: Hina
 
DESECI tisuća Hondurašana sudjelovali su u nedjelju u najvećim prosvjedima nakon prošlotjednih osporavanih predsjedničkih izbora i rastućeg otpora zbog navodnog pogrešnog prebrojavanja glasova prema kojemu bi sadašnji predsjednik dobio drugi mandat.
 
Po dolasku noći, u glavnom gradu Tegucigalpi prosvjednici su bacali petarde i trubili vozeći se automobilima, usprkos policijskom satu koji je uvela vojska kako bi obuzdala prosvjede u kojima je prethodnih dana poginulo najmanje troje ljudi, a stotine su uhićene.
 
 
Predsjednički kandidat: Pozivam sve pripadnike oružanih snaga da se usprotive svojim šefovima
 
Nekadašnja televizijska zvijezda i sadašnji oporbeni kandidat za predsjednika Salvador Nasralla pozvao je oružane snage da se usprotive naredbama o policijskom satu te potaknuo pristaše da se pridruže nacionalnom štrajku koji počinje u ponedjeljak.
 
"Pozivam sve pripadnike oružanih snaga da se usprotive svojim šefovima", rekao je Nasralla pristašama. "Svi vi tamo, ne biste trebali biti ondje, trebali biste biti dio naroda", rekao je on.
 
Objavljeni rezultati, prekinuto glasanje, pa objavljeni suprotni rezultati
 
Nasralla optužuje vladu da je pokušala ukrasti prošlotjedne izbore. Lokalne TV postaje prikazale su slične prosvjede u drugim velikim gradovima.
 
Pošto je prebrojano gotovo 57 posto glasova s izbora održanih prošlog vikenda, Nasralla je imao prednost od pet postotnih poena ispred sadašnjeg predsjednika Juana Orlanda Hernandeza. Analitičari su tada objavili da je Nasralla siguran pobjednik.
 
Nakon nejasnog prekida prebrojavanja koji je trajao više od jednog dana, rezultati su se počeli kretati u korist sadašnjeg predsjednika i, prema posljednjim podacima, nakon 96,4 posto prebrojanih glasova u prednosti je Hernandez, konzervativni političar blizak SAD-u, s 42,9 posto glasova prema Nasrallinih 41,4 posto.
 
"To je golema promjena. Ako je prvih 57 posto glasova bilo nasumično prebrojavanje, izgledi da se tako što dogodi gotovo su nepostojeći", rekao je politički analitičar Mark Weisbrot iz Centra za ekonomska i politička istraživanja sa sjedištem u Washingtonu.
 
Dok tijekom nedjeljnih prosvjeda nije bilo izvješća o nasilju, stotine osoba uhićene su i barem troje je smrtno stradalo prošlih dana. Vlada je uvela policijski sat potpomognut vojskom u petak koji proširuje ovlasti vojske i policije u privođenju osoba i sprječavanju blokada cesta, mostova i javnih ustanova.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Honduras, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Honduras. 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara