Masovno raspoređivanje izraelskih snaga na libanonskoj granici

IZRAEL je stacionirao velik broj svojih vojnika, tenkova i topništva na granici s Libanonom te oko spornog područja farmi Sheba, objavili su u četvrtak libanonski izvori sigurnosti.

´Deseci tenkova i topništva smješteni su na ključnim graničnim područjima i jake ophodnje uz potporu tenkova viđene su na granici s Libanonom´, rekli su izvori.

Izvori su potvrdili da je u četvrtak rano ujutro otvarana vatra iz strojnica s izraelskih položaja u farmama Sheba prema obližnjim libanonskim selima.

Shebaa je područje koje izraelski vojnici drže još uvijek okupiranim nakon što su se Izraelci u svibnju 2000. povukli iz južnog Libanona.

Nema službenog razloga za iznenadna izraelska pojačanja, no izraelska je televizija javila da je mjera poduzeta kako bi se ´spriječila moguća akcija (proiranskog šiitskog pokreta) Hezbollaha´, čiji vojnici kontroliraju jug Libanona otkako se izraelska vojska povuka.

Izraelska pojačanja poklopila su se sa sirijskim povlačenjem sa sjevera Libanona, što je treće po redu takvo povlačenje od 2000.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara