Mate Granić: Franjo Tuđman cijenio je Račana kao najozbiljnijeg političara hrvatske oporbe

"IVICU RAČANA poznavao sam dvadeset godina. Prvi sam ga put susreo kada sam kao mladi profesor organizirao Kongres dijabetologa bivše države. On je tada bio direktor političke škole u Kumrovcu, a ja sam bio liječnik zapadne orjentacije. Tada, kada sam prvi put razgovarao s njim, uvidio sam da se radi o čovjeku koji nije klasičan komunist, nego političar koji je prepoznavao hrvatske političke interese i koji je želio transformaciju bivše partije", prisjetio se svog poznanstva s Ivicom Račanom u razgovoru za Index politički analitičar i vanjski suradnik HSP-a, Mate Granić.

Drugi put Granić se, kaže nam, s Račanom susreo 1991. godine, kada je bio potpredsjednik vlade Demokratskog jedinstva i kada, nastavlja, nije bilo apsolutno nikakve razlike u njihovim gledištima spram Miloševićeve politike i srpske agresije u Hrvatskoj.

"Nakon toga sreo sam ga više puta u ključnim trenucima hrvatske povijesti, on je kroz to vrijeme postao istinski socijaldemokrat i svakako je jedan od najvažnijih aktera moderne hrvatske povijesti", kaže Granić, te nastavlja kako je prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, izrazito cijenio Račana kao političara.

"Ono što mogu nazvati svojim osobnim svjedočenjem je da je Franjo Tuđman cijenio Ivicu Račana kao najozbiljnijeg političara hrvatske oporbe, bez obzira na političke razlike. Za kraj mogu samo reći da je Račan znao dostojanstveno živjeti i dostojantsveno otići", zaključuje Granić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara