´matica hrvatska´ predstavila dvanaestlistni kalendar za 2003.

´Matica hrvatska´ predstavila je večeras u svojim prostorijama dvanaestlisni kalendar za 2003. naslovljen ´Glagoljaško blago Like i Krbave´.

U kalendaru su objavljeni pretisci pet misala, četiriju brevijara i triju zbornika.

Znanstveni savjetnik pri zagrebačkom Staroslavenskom institutu Milan Mihaljević naglasio je kako je uređivač kalendara ´to glagoljaško blago poredao od svečanijih, odnosno oltarskih (liturgijskih tekstova - misali i brevijari) do kućnih (neliturgijskih tekstova - zbornici)´.

Izdavač se zbog ograničenosti kalendara morao ograničiti na 12 najstarijih i najreprezentativnijih tekstova, a tekstovi su u kalendaru poredani po starini.

Tako se od misala (mjeseci od siječnja do svibnja) mogu vidjeti Misal kneza Novaka iz 1368., Berlinski misal iz 1402., Ročki misal iz prve trećine XV. stoljeća, zatim Beramski ili Ljubljanski misal iz prve trećine XV. stoljeća i Vatikanski misal Illyrico 8 iz 1435.

Od brevijara (mjeseci od lipnja do rujna) u kalendaru se mogu vidjeti Brevijar u dva dijela ili Illyrico 5 i 6 iz 1379./1387., Brevijar Borg. Illyrico ili Vatikanski Illyrico 10 iz 1485., Prvi novljanski brevijar iz sredine XV. stoljeća i Drugi novljanski brevijar iz 1495.

Zadnja tri mjeseca u kalendaru donose zbornike i to: Kolunićev zbornik iz 1486., Petrinićev zbornik iz 1503. i Tkonski zbornik s početka XVI. stoljeća.

Na svakoj stranici kalendara je slika (misala, brevijara ili zbornika), zatim tekst Stjepana Damjanovića koji donosi najosnovnije podatke o misalu, brevijaru ili zborniku (kad je nastao, gdje se čuva i drugo) i nadnevke u tekućem mjesecu s popisom katoličkih imena.

Mihaljević je naglasio kako je Matica hrvatska kalendarom htjela ponuditi hrvatskoj javnosti kulturno blago Like i Krbave koje do sada nije bilo toliko isticano.

U glazbenom dijelu programa predstavljanja lisnog kalendara Matice hrvatske za 2003. nastupio je mješoviti pjevački zbor ´Bašćina´ pod umjetničkim i dirigentskim vodstvom Izaka Špralje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara