Matične stanice mogu popraviti oštećenja uzrokovana MS-om

OŠTEĆENJA koja nastanu zbog multiple skleroze mogu se popraviti pomoću matičnih stanica iz pacijentove koštane srži, tvrde znanstvenici.

Stručnjaci pod vodstvom Brucea Brewa iz bolnice St Vincent´s u Sydneyu uspjeli su postići da se matične stanice miševa i ljudi pretvore u oligodendrocite, stanice koje proizvode mijelinsku ovojnicu oko živčanih stanica, piše New Scientist.

Ta je ovojnica nužna za djelotvorno slanje signala u mozgu. Kod oboljelih od multiple skleroze, pacijentov obrambeni sustav napada mijelin i dovodi do progresivnoga slabljenja mišićja i problema s vidom i pamćenjem.

´Uspjeli smo pokazati da će se te matične stanice diferencirati u razne vrste moždanih stanica, najvažnije od svih oligodendrocite, stanice koje proizvode bijelu moždanu tvar´, objašnjava Brew.

On je sa suradnicima ubrizgao te stanice u mišji mozak izmijenjen tako da posluži kao model ljudske multiple skleroze. Otkrili su da je oštećeni mijelin obnovljen. Zato se može zaključiti da bi se i u pacijenata to ´dijelom ili u cijelosti popravilo´, kaže Brew.

David Brittell iz australske udruge oboljelih od multiple skleroze pohvalio je otkriće, ali naglašava da će još godine proći prije eventualnog testiranja na ljudima.

Postojeći način liječenja multiple skleroze osmišljen je tako da ublažava napad obrambenog sustava na mijelin, a lijekovi u najboljem slučaju privremeno zaustavljaju napredovanje bolesti.

Ima i drugih eksperimentalnih postupaka kojima se žele poništiti simptomi multiple skleroze. Na primjer, skupina stručnjaka sa sveučilišta Yale transplantirala je iz živca u skočnom zglobu jedne pacijentice stanice koje proizvode mijelin u njezin mozak. Ipak, uz svaki oblik liječenja kojim bi se popravljale oštećene stanice neizostavno je i davanje lijekova koji suzbijaju rad obrambenog sustava organizma da tijelo ne bi napalo i novi mijelin.

Brew se nada da će njegova tehnika pomoći i kod drugih bolesti. ´Bijela tvar u mozgu iznimno je važna i postoji cijeli niz poteškoća za koje bi (ova tehnika) mogla pomoći´, npr. meningitis i encefalitis, kaže australski znanstvenik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara