Matija Babić nepravomoćno proglašen krivim za klevetanje Žužula i izbačen iz sudnice

MATIJA BABIĆ danas je uz neobičnu argumentaciju sutkinje Kršul nepravomoćno proglašen krivim od suda u tužbi koju je zbog klevete protiv Babića podigao bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. Babić pritom nije novčano kažnjen, već je samo "opomenut".
 
Žužul je urednika Index.hr portala Babića tužio zbog njegove izjave za Slobodnu Dalmaciju da je primio mito vezano uz slučaj Imostroj. Tužbe su tada bile najavljene protiv još nekolicine novinara i urednika, no one su nakon mirenja povučene, dok je Babić odbio mirenje sa Žužulom.
 
Sutkinja je presudu u korist tužitelja argumentirala iskazom svjedoka Kolovrata, "koji u svjedočenju izjavio kako je upozorio Babića da nije otkrio po čemu je Žužul kriv, ali je Babić svejedno objavio članak", iako u spisu jasno stoji kako se razgovor između Kolovrata i Babića odvio tek tri mjeseca nakon objave članka 
 
Žugić najavio žalbu na presudu
 
Tijekom završne riječi sutkinja je u više navrata prekidala odvjetnika okrivljenog Milivoja Žugića, nakon čega je Žugić zatražio izuzeće sutkinje te zaprijetio napuštanjem sudnice ukoliko mu sud ne omogući da bez prekidanja iznese svoju završnu riječ. Sutkinja Ivana Kršul odbila je svoje izuzeće, te napokon dozvolila Žugiću završno izlaganje.
 
U obrazloženju presude sutkinja Kršul svoju odluku argumentirala je činjenicom da je "novinar Igor Kolovrat izjavio kako je obavio istraživanje o slučaju Žužul po Babićevom nalogu, te obavijestio Babića kako Žužul nije kriv, ali je Babić svejedno objavio članak".
 
Babić je u tom trenutku prekinuo sutkinju i rekao kako se razgovor s Kolovratom nije odvio prije objave članka već "tri mjeseca nakon objave članka, što stoji u spisu i nije dovedeno u pitanje niti od osuđivanog narkomana Kolovrata."
 
Sutkinja je upozorila Babića da je ne prekida na što je Babić izjavio "kako će je prekidati kad god ga je volja, da je Žužul korumpirani političar i rak ovog društva, te da ne poštuje niti Žužulove niti ovaj sud, ali da sutkinja slobodno donese presudu kakvu je unaprijed zamislila po uputama svojih nalogodavaca", nakon čega mu je sutkinja naložila da napusti sudnicu.
 
Iako Babiću nije izrečena novčana kazna zbog kaznenog djela klevete već je samo "opomenut" od suda, Babićev odvjetnik Milivoje Žugić najavio je žalbu, te vođenje slučaja do Europskog suda za ljudska prava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara