Mattis: Nema dvojbe da je Sirija zadržala kemijsko oružje

Mattis: Nema dvojbe da je Sirija zadržala kemijsko oružje

Foto: Hina

AMERIČKI  ministar obrane Jim Mattis rekao je tijekom službenog posjeta Izraelu da "nema dvojbe" da je Sirija zadržala kemijsko oružje te da je zadnjih dana razmjestila svoje borbene zrakoplove.

"Za međunarodnu zajednicu nema nikakve dvojbe da je Sirija zadržala kemijsko oružje kršeći dogovor i obećanja da će ga uništiti", rekao je Mattis na zajedničkoj konferenciji sa svojim izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom u Tel Avivu.

Kršenje rezolucije UN-a

Kazao je da to predstavlja "kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i morat će se rješavati diplomatskim putem".

SAD je ranije ovog mjeseca ispalio desetke projektila na zračnu bazu kao odgovor na kemijski napad u kojemu je ubijeno 90 ljudi, od kojih 30 djece. Rečeno je da je sirijska vlada napad pokrenula iz zračne baze Šajrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pentagon je priopćio da je u napadu oštećeno ili uništeno 20 posto sirijskih vojnih zrakoplova.

Razmjestili zrakoplove?

Upitan je li sirijska vojska premjestila svoje zrakoplove u rusku bazu u Latakiji, Mattis je odgovorio da su "zadnjih dana razmjestili svoje zrakoplove, u to nema sumnje".

Također je ocijenio da Iran i dalje prijeti Izraelu i svojim susjedima balističkim raketama te da Teheran radi s Hezbolahom kako bi osigurao ostanak na vlasti sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu.

Liberman je optužio Iran da pokušava destabilizirat Bliski istok.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara