Mattis razgovarao sa saudijskim princem o građanskom ratu u Jemenu

Mattis razgovarao sa saudijskim princem o građanskom ratu u Jemenu

Foto: YouTube/ Hina (EPA)

AMERIČKI ministar obrane Jim Mattis zatražio je od saudijskog princa nasljednika Mohammeda ben Salmana "pokretanje hitnih napora za postizanje mirnog rješenja građanskog rata u Jemenu".

Oni su razgovarali o Afganistanu, gdje Sjedinjene Države žele da Ryad potakne pomirenje s talibanima, rekla je glasnogovornica Pentagona Dana White.

U Jemenu Saudijska Arabija "predstavlja dio rješenja", dodao je Mattis u četvrtak tijekom primanja novog čelnika najvećeg svjetskog izvoznika nafte, koji se u utorak sreo u Bijeloj kući s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Saudijski princ naglasio je čvrste veze sa SAD-om

"Imenovanje novog UN-ovog specijalnog izaslanika u Jemenu je prilika za brže postizanje političkog rješenja tog sukoba", rekao je Mattis o imenovanju sredinom veljače Britanca Martina Griffithsa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih naroda za Jemen. On je treći posrednik u sedam godina zadužen za taj sukob.

"Ryad podržava vladu koju priznaju Ujedinjeni narodi i mi ćemo završiti taj rat. Završit ćemo ga u korist naroda Jemena, ali i sigurnosti svih zemalja arapskog poluotoka", dodao je šef Pentagona.

Saudijski princ naglasio je čvrste veze između dviju zemalja.

"Danas surađujemo s mnogim, posebice Pentagonom, kako bismo pobijedili prijetnje našoj zemlji", rekao je princ.

Poginulo oko 10.000 ljudi

U krvavom građanskom ratu u Jemenu između vladinih snaga, koje podržava Saudijska Arabija i Houthija, koje podržava Iran, poginulo je oko 10.000 ljudi i dovelo zemlju na rub gladi.

Na čelu arapske vojne koalicije Ryad od ožujka 2015. redovno bombardira Houthi pobunjenike u Jemenu.

Od 2015. Pentagon pruža neborbenu podršku koaliciji u obliku oružja, obavijesti i zračne opskrbe. U vrijeme početka posjeta princa bin Salmana Sjedinjenim Država, američki Senat raspravljao je o toj pomoći koju kritizira demokratska oporba. Senatori su rezoluciju kojom bi se zaustavila ta pomoć odbacili s 55 glasova protiv prema 44.

U pogledu Afganistana, Sjedinjene Države žele da Ryad sudjeluje u naporima pomirenja s nekim talibanima koji, tvrdi Washington, žele mirovne pregovore koji im je prošlog mjeseca predložio afganistanski predsjednik Ashraf Ghani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara