Britanska premijerka donijela kodeks ponašanja zbog optužbi za spolno zlostavljanje u parlamentu

Britanska premijerka donijela kodeks ponašanja zbog optužbi za spolno zlostavljanje u parlamentu

Foto: Hina

BRITANSKA premijerka Theresa May objavila je u petak kodeks ponašanja za sve svoje zastupnike i stranačke dužnosnike kao odgovor na sve češće optužbe za nedolično ponašanje u parlamentu.

Britanski parlament zadnja je u nizu institucija zahvaćenih skandalom zbog spolnog uznemiravanja nakon otkrića slučaja holivudskog producenta Harveyja Weinsteina koji je potaknuo tisuće žena i muškaraca da progovore o sličnim iskustvima.
 
Ministar obrane podnio ostavku zbog optužbe za spolno zlostavljanje
 
Britanski ministar obrane Michael Fallon podnio je u srijedu ostavku uz objašnjenje da je njegovo ponašanje bilo ispod propisanih standarda, čime je May izgubila važnog saveznika u krhkoj manjinskoj vladi.
 
Ona je stoga u petak na portalu Konzervativne stranke objavila kodeks ponašanja kakvo se očekuje od izabranih i imenovanih članova stranke, procedure za kršenje tih pravila i stranačke definicije diskriminacije, uznemiravanja, spolnog uznemiravanja i maltretiranja.
 
"U svjetlu nedavnih optužbi donesen niz dodatnih mjera"
 
"Ovaj kodeks prvi put na jednom mjestu donosi proceduru koju će stranka primjenjivati u rješavanju pritužbi, uz niz dodatnih mjera koje smo uveli u svjetlu nedavnih optužbi", objasnila je u pismu predsjedniku donjeg doma parlamenta.
 
May je istaknula da parlament također treba preuzeti veću odgovornost za zaštitu radnika u sustavu, ponovivši svoj poziv na zajedničku, transparentnu i neovisnu proceduru za žalbe za sve koji rade u Westminsteru.
 
May je također navela da će se u ponedjeljak sastati s čelnicima drugih stranaka kako bi razgovarali o posebnom prijedlogu za rješavanje žalbi u parlamentu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara